Bezoek aan Indonesië en Singapore

Een kabinetsdelegatie onder leiding van minister-president Rutte heeft een vierdaags bezoek aan Indonesië gebracht. Daarna reisde de minister-president door naar Singapore.

Rutte werd vergezeld door minister Ploumen (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking), minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu). Ook reisde een handelsdelegatie van meer dan 110 bedrijven en kennisinstellingen mee.

Donderdag 24 november: Bezoek aan Singapore

Donderdag vloog minister-president Rutte door naar Singapore. Hij had daar ontmoetingen met enkele leden van de regering en sprak over versterking van de onderlinge handelsrelatie. Singapore heeft 5 miljoen inwoners, maar is een economische grootmacht in de regio. Er zijn 1300 Nederlandse bedrijven actief in Singapore.

 

Mark Rutte en premier Hsien Loong Lee inspecteren de erewacht in Singapore

Vlog: de minister-president in Singapore

'Singapore is een klein land, maar een belangrijke speler. Ze hebben hier veel invloed in de regio. Belangrijk daarom dat Nederland sterke samenwerking heeft met Singapore'. Bekijk de video.

Toespraak bij het Institute of Southeast Asian Studies

De minister-president hield een toespraak bij het Institute of Southeast Asian Studies (ISEAS).

Woensdag 23 november: 100 miljoen aan contracten en samenwerkingen

De handelsmissie naar Indonesië werd woensdag afgesloten. Minister-president Rutte zei op Facebook: 'Ik kijk terug op een aantal indrukwekkende en nuttige dagen. In totaal werden er door bedrijven 38 contracten en samenwerkingen getekend, met een gezamenlijke waarde van meer dan 100 miljoen euro.' Inmiddels is Rutte op weg naar Singapore.

Ontmoeting met president Widodo

Woensdag was de hele delegatie in Jakarta voor een ontmoeting met president Widodo en zijn regering.

 

Ontmoeting Rutte-Widodo bij het Nationaal Paleis in Jakarta.

Toespraak minister-president in Indonesisch parlement

In de middag hield de minister-president een toespraak in het Indonesisch parlement. 'De uitnodiging om te spreken ervaar ik als een waardevolle en eervolle bezegeling van de sterke banden tussen twee trotse landen,' aldus Rutte.

Dinsdag 22 november: Bezoek aan Semarang

Dinsdag bezocht de minister-president samen met minister Schultz eerst Semarang. In deze miljoenenstad liggen op het gebied van watermanagement veel kansen voor Nederlandse bedrijven.

Vlog: minister-president blikt terug op bezoek Semarang

'Mijn programma in Semarang afgesloten. Nederland heeft sterke samenwerkingen met regio Midden-Java. Ik heb daar vandaag goede voorbeelden van gezien op het gebied van watermanagement'. Bekijk de video.

Opening gemaal Bangerpolder

Officiële opening gemaal Bangerpolder bij Semarang. Met hulp van onder andere de waterschappen hebben zo'n 80.000 mensen nu droge voeten.

Ereveld Kalibanteng

Bezoek aan Jakarta

Minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma waren dinsdag in Jakarta voor bezoeken en ontmoetingen over handel, gelijke arbeidsomstandigheden en afvalmanagement.

Minister Ploumen bezoekt Indonesische textielfabrieken voor betere arbeidsomstandigheden.

Maandag 21 november: Start van de handelsmissie

Officiële groepsfoto van de handelsmissie naar Indonesië.

Welke plaatsen bezoeken de kabinetsleden?

Jakarta

Dinsdag: Ploumen en Dijksma in Jakarta voor bezoeken en ontmoetingen over handel, voeding, afval en eerlijke arbeidsomstandigheden. Woensdag: hele delegatie in Jakarta voor ontmoeting met president Widodo en speech Rutte voor het Europees parlement.

Semarang

Dinsdag: Rutte en Schultz in Semarang voor bezoeken en ontmoetingen over water, maritiem en terrorismebestrijding.

Singapore

Donderdag: Rutte in Singapore voor ontmoetingen met de regering en versterking handel tussen Nederland en Singapore.

Bali

Donderdag: Dijksma op Bali voor ontmoetingen en bezoeken over klimaat, afval en milieu.