Winnaars eerste VenJ Appathon bekend

Vrijdag 25 en zaterdag 26 november jl. vond de eerste VenJ Appathon plaats. In de Caballero Fabriek in Den Haag haalde Milvum met de App “Verhoord” de titel Best Functioneel Ontwerp in huis, was VisionsConnected Runner up en had Anycode het beste Innovatieve idee.

De winnaars van de VenJ Appathon 2016.

De Appathon ‘van woord naar geluid’ is een wedstrijd voor app-ontwikkelaars die twee dagen lang aan de slag gaan met het bedenken van een slimme oplossing voor een gesteld vraagstuk.

Het vraagstuk van afgelopen vrijdag en zaterdag ging over het ontwikkelen van een applicatie om de agent op straat te ondersteunen bij het maken van geluidsopnamen, zoals verklaringen van slachtoffers, mogelijke daders en getuigen en vervolgens te kunnen gebruiken voor politietaken en in de strafrechtketen (digitaal) te delen wanneer het tot vervolging komt.

Plaatsvervangend Secretaris Generaal en CIO Ronald Barendse van het ministerie van Veiligheid en Justitie opende op vrijdagochtend het evenement waarbij hij het belang aangaf dat de agent op straat optimaal gebruik kan maken van technische hulpmiddelen. Foto en film worden al veelvuldig ingezet om het opsporingsproces te versterken en te versnellen. Waar mogelijk worden deze technische hulpmiddelen ook in gezet in het proces van vervolging en in de Rechtszaal. Voor geluid is dit echter nog niet het geval, dus tijd voor ontwikkeling!

Na de opening van Ronald Barendse kwamen een groot aantal (politie) experts aan het woord, die de Appathoners een kijkje in de keuken van de politie gaven. Uit eigen ervaring vertelden wat zij tegenkomen op straat en op het water. Daarna gingen de 11 teams aan de slag, om in de avond nog te luisteren naar verschillende vlogs en verhalen. In de nacht gingen een aantal teamleden door met het ontwikkelen van hun idee. De rest vertrok naar huis, hotel of bleven slapen op speciale slaapplekken. De ochtend begon met sprekers die juist de teams tips &tricks konden geven. Dirk van Brederode (Smartcity Den Haag) en Jens Steensma (Yucat, Buitenbeterapp) namen de veelal jonge bedrijven mee in de ervaringen die zij hebben opgedaan. Zij gaven tips hoe ga je als (jong) ICT bedrijf nu aan de slag kan gaan voor en met de overheid.

Om 15.00 uur was het zover tijd voor de pitches van de teams. De teams kregen 5 minuten de tijd om het bedachte idee te presenteren. De jury koos uiteindelijk voor de teams van Milvum, VisionsConnected en Anycode, omdat hun oplossing concrete handvaten bood of een blik in de toekomst wierp met innovatieve oplossingen. De jury bestond uit plaatsvervangend Secretaris-Generaal en CIO ministerie van VenJ Ronald Barendse, Operationeel specialist van de politie Corry van Ballegooijen, Hoofd Operatien Eenheid Amsterdam Hanneke Ekelmans, Teamleider Kernteam Hennep Karel Hunsche en Afdelingshoofd Strategie, Beleid en Bestuur Gerard Kuijlaars.

Met de App “Verhoord” haalde Milvum de titel Best Functioneel Ontwerp in huis en daarmee een cheque van € 15.000,-. Deze app onderscheidt zich op drie onderdelen, namelijk inzet van controleerbaarheid (blockchain en gedecentraliseerd inzetbaar), inzet van fysieke aan/uit knop en machine learning algoritmes (training van apps): hoe meer informatie er bekend is, hoe beter het gaat werken.

Runner Up werd VisionsConnected met de App ‘van woord naar daad’ en daarmee een cheque van € 7.500,-. De oplossing van dit team lag vooral in het bij elkaar brengen van bestaande oplossingen en voegt daarbij de benodigde stappen die ze de afgelopen 2 dagen hebben gehoord samen. De toepassing maakt het mogelijk dat de agent meer tijd heeft voor de burger, doordat hij weet dat alle informatie die hij opneemt zorgvuldig en professioneel achteraf bewerkt kan worden.

Het meest Innovatieve Idee kwam van het jongste team Anycode. Zij ontvingen daar een cheque van € 5.000,- voor.  Deze net startende app-ontwikkelaars leggen met de app ‘De Geluidsagent’ de focus bij het opnemen. Tijdens de opname wordt het geluid direct omgezet naar tekst, in elke taal. De tekst is daadwerkelijk te lezen op het scherm. Na opslag wordt geluid en tekst zonder informatieverlies opgeslagen, daarna volgt de vertaaloptie.