Koenders sluit namens EU akkoord met Mali over terugkeer migranten

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zondag in naam van de Europese Unie een overeenkomst met Mali gesloten die de terugkeer van Malinese migranten uit Europa moet bevorderen. Hij tekende in de Malinese hoofdstad Bamako een gezamenlijk communiqué om de samenwerking op het gebied van migratie tussen de EU en Mali te intensiveren. Het is voor het eerst dat de EU met een Afrikaans land zo precies afspraken heeft vastgelegd over terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. 'Dit is uitsluitend mogelijk op basis van vertrouwen en respect. En het is noodzakelijk. Want alleen door dit soort samenwerking pakken we het migratieprobleem bij de wortels aan', aldus minister Koenders na afloop van de onderhandelingen.

De samenwerking voorziet in een groot aantal initiatieven in specifieke regio's om jonge Malinezen aan het werk te helpen. Ook draagt de EU bij aan het versterken van de capaciteit van de Malinese veiligheidsdiensten en het verbeteren van de samenwerking met buurlanden om netwerken van mensensmokkelaars aan te pakken en grensbeheer te verbeteren. Koenders: 'Jongeren kunnen zoveel bijdragen aan de toekomst van hun land. We moeten voorkomen dat Malinezen onderweg naar Noord-Afrika of Europa hun leven verliezen of in handen vallen van mensensmokkelaars.'

Het communiqué bevat afspraken over de identificatie van irreguliere Malinese migranten in Europa en het verstrekken van benodigde reisdocumenten zodat ze kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Malinese ambtenaren bezoeken de komende tijd diverse EU-lidstaten om te helpen bij het vaststellen van de nationaliteit van migranten. Dat moet hun terugkeer bespoedigen. In de afspraken gaat het ook om het bestrijden van netwerken van mensensmokkel en het aanpakken van grondoorzaken van migratie.

In april was Koenders ook namens de EU in Mali, en in Ghana en Ivoorkust, om politieke afspraken te maken over de aanpak van migratiestromen uit West-Afrika. Nederland bekleedde destijds het voorzitterschap van de Europese Unie. Dit keer reisde de minister opnieuw namens de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini naar Mali, op uitnodiging van de Malinese minister Diop van Buitenlandse Zaken. 'Ik ben de Malinese autoriteiten dankbaar voor hun bereidheid om deze afspraken met de EU te maken. Sinds ons overleg in april hebben beide partijen de afspraken vertaald in maatregelen. Alle reden om deze samenwerking nu verder te intensiveren’, aldus Koenders.

De afspraken die Koenders zondag in Mali maakte, worden de daaropvolgende dag gepresenteerd aan de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Koenders koppelt daar zijn bevindingen terug.