Gratie voor journalist Ornstein

De Nederlandse journalist Okke Ornstein, die vorige maand in Panama werd gearresteerd vanwege een uitstaande veroordeling, krijgt gratie van president Varela. Zojuist hebben de Panamese autoriteiten een lijst bekendgemaakt met gedetineerden die worden vrijgelaten, mits betrokkenen de komende drie dagen geen bezwaar maken. Dat zou betekenen dat de heer Ornstein vrijdag vrijkomt.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat weten opgelucht en blij te zijn met dit besluit. Koenders: 'Het is fantastisch als hij weer op vrije voeten komt en kerst kan vieren met zijn familie.'

Ornstein werd in november opgepakt op de luchthaven van Panama-Stad toen hij het land wilde inreizen. De aanklacht was laster en smaad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Panama vanaf het begin van zijn arrestatie zowel op ambtelijk als op politiek niveau aandacht gevraagd voor zijn zaak. Persvrijheid en bescherming van journalisten heeft voor Nederland de hoogste prioriteit.