Bussemaker nomineert Koloniën van Weldadigheid voor Werelderfgoedlijst UNESCO

Wegens hun unieke cultuurhistorische waarde worden de Koloniën van Weldadigheid  voorgedragen door het kabinet om op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst te worden. Minister Bussemaker (cultuur) maakte het nieuws  vandaag bekend in Veenhuizen. De bewindsvrouw onthulde samen met gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe, gedeputeerde Inga Verhaert  van de Provincie Antwerpen en een klas schoolkinderen een klok, die aftelt naar het moment waarop UNESCO oordeelt over de voordracht.  

"De Koloniën van Weldadigheid zijn een voorbeeld van de verheffing van het volk. Het project werd in de negentiende eeuw  gestart om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen, met leerplicht en medische zorg. Maar de inwoners moesten ook hard werken en zich aan strenge regels houden,” zegt minister Bussemaker. “De Koloniën van Weldadigheid maken een bijzondere episode uit de geschiedenis zichtbaar. Ze zijn een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO waard. “

“Wat mooi dat de minister ons dit vandaag zelf is komen vertellen, in aanwezigheid van een toekomstige generatie, waar we dit erfgoed voor gaan bewaren”, voegt gedeputeerde Bijl toe.

Nederland en Vlaanderen doen de voordracht van de Koloniën van Weldadigheid gezamenlijk. Beide overheden trekken samen op omdat de koloniën werden gevormd in de tijd dat Nederland en België één land waren. De vijf Nederlandse koloniën worden samen met de twee Vlaamse koloniën voorgedragen voor de UNESCO-lijst. 

Armoede

De Koloniën van Weldadigheid waren een idee van generaal Johannes van den Bosch uit 1818. Hij wilde de enorme armoede na de Franse overheersing bestrijden door mensen hun eigen grond te geven, die ze moesten verbouwen onder zware omstandigheden. Het experiment was geen onverdeeld succes.

Tussen 1818 en 1825 werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht, in dunbevolkte uithoeken van het koninkrijk. Vijf koloniën bevinden zich in het noordoosten van het huidige Nederland: Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Ommerschans en Veenhuizen. Twee koloniën liggen in België: Wortel en Merksplas.  De Koloniën zijn herkenbaar aan hun unieke lanen en gebouwen, die qua uitstraling sterk op elkaar lijken en bovendien nog in goede staat verkeren.

Voordracht

Sinds 2012 is er door provincies, gemeenten, belanghebbenden en experts in Nederland en Vlaanderen hecht samengewerkt aan het opbouwen van het nominatiedossier van de Koloniën van Weldadigheid.  Op 20 januari 2017 overhandigen de initiatiefnemers de voordracht aan het Werelderfgoedcomité. Het comité zal in 2018 besluiten of dit unieke stuk Nederland inderdaad op de Werelderfgoedlijst geplaatst wordt. Wanneer zij positief oordeelt, heeft Nederland elf werelderfgoederen op de werelderfgoedlijst.

Plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO betekent een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister.