Verdachten van arbeidsuitbuiting aangehouden in Apeldoorn

Twee verdachten van 37 en 42 jaar van arbeidsuitbuiting zijn vandaag, dinsdag 17 januari 2017, aangehouden in Apeldoorn. Daarnaast zijn twee woningen in Apeldoorn en een bedrijfspand in Deventer doorzocht. Het onderzoek wordt verricht door de directie Opsporing van de Inspectie SZW onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Uit onderzoek is de verdenking gerezen dat de verdachten een 45 jarige man vermoedelijk vanaf juli 2011 hebben uitgebuit. De man werkte onder meer als kok in de eetgelegenheid van de verdachten in Deventer,  woonde daar al dan niet tijdelijk en zou  fysiek bedreigd zijn door de verdachten. De man kreeg voor zijn werk nauwelijks betaald en had geen beschikking meer over zijn bankpas.

Vorig jaar kwam de zaak aan het rollen, na oplettendheid van ambtenaren van de sociale dienst van de gemeente Apeldoorn. Zij pikten signalen op tijdens een gesprek met de man. Daarna vond een gesprek plaats in aanwezigheid van rechercheurs van de Inspectie SZW. Op dat moment is direct besloten om de 45 jarige man elders beschermd te huisvesten. Het onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van de verdachten.

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij en maakt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Daarom treden de directie Opsporing van de Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie hier tegen op.