Minister Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) ontvangt Ereteken voor Verdienste

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier heeft op 17 januari 2016 in Berlijn uit handen van minister Koenders het Ereteken voor Verdienste ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ereteken in goud is hem toegekend voor zijn grote betekenis voor de ontwikkeling naar een verantwoordelijk en zelfverzekerd Duitsland.

De minister van Buitenlandse Zaken kan een dergelijk ereteken toekennen aan personen die zich op bijzondere en persoonlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het ministerie of voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden. Eerder ontving Julie Bishop, minister van Buitenlandse Zaken van Australië, deze onderscheiding.

Minister Steinmeier (1956) is sinds 2013 minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland. Hij is de beoogd opvolger van bondspresident Joachim Gauck en zal begin februari zijn ambt als minister neerleggen.

De afgelopen decennia heeft hij in diverse hoedanigheden bijgedragen aan een verantwoord buitenlands beleid. Zo was hij onder meer Chef van het Bundeskanzleramt, Vicekanselier en voorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag.

Bij de uitreiking onderstreepte minister Koenders de uitstekende samenwerking met zijn Duitse ambtgenoot. ’Wij verlenen dit ereteken slechts sporadisch. Frank-Walter, je was een geweldige counterpart. We hebben heel nauw samengewerkt, al vanaf de eerste dag dat ik minister was. Je geldt als een gezaghebbende collega en wij hadden, ook in woelige tijden, vaak aan een half woord genoeg.'

De beide ministers waren in de Duitse hoofdstad aanwezig bij het 14e Nederlands-Duits Forum. Dat vindt afwisselend in Duitsland en Nederland plaats en is in 1994 opgericht door de toenmalige ministers Kooijmans en Kinkel van Buitenlandse Zaken. Dit jaar stond het forum in het teken van migratie, integratie en Europa. 

Steinmeier en Koenders