Ambassadeurs terug naar Nederland voor overleg

In de week van 30 januari zijn de Nederlandse ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers bij internationale instellingen in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Zij halen de contacten aan met de politiek, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties in Nederland.

Programma

Op maandag spreken de topdiplomaten met minister-president Rutte en ministers Koenders en Ploumen. Op dinsdag wisselen de ambassadeurs onderling en met experts van gedachten over onderwerpen als migratie, handelspolitiek, de trans-Atlantische relatie en Nederland als Start-Up Delta. Woensdag spreekt Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau met de ambassadeurs over de sociale staat van Nederland.  Ook spreken de ambassadeurs met leden van de Eerste en Tweede Kamer en met diverse bewindslieden van vakdepartementen.

Ambassadeprijzen

Donderdag staat grotendeels in het teken van economische diplomatie. De ambassadeurs zijn te gast in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, waar ze door onder andere Hans de Boer van VNO-NCW worden bijgepraat over de Nederlandse economie. Hier worden ook de Fenedex Ambassadeprijzen uitgereikt. De winnaars zijn diplomatieke posten die zich in de ogen van het exporterende bedrijfsleven de afgelopen twee jaar het meest verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse export. Er is een prijs voor de beste grote diplomatieke post en een voor de beste kleine diplomatieke post. Daarna hebben de ambassadeurs speeddates met honderden ondernemers die naar het buitenland exporteren of dat willen gaan doen en daarbij gebruik willen maken van de diensten van ambassades. Daarbij kan het gaan om kennis en informatie over het betreffende land, netwerken, toegang tot financiering en belangenbehartiging.

Diplomatie

Diplomaten doen hun werk in het besef dat de ontwikkelingen in de wereld impact hebben op het dagelijks leven in Nederland en dus vragen om een krachtig buitenlandbeleid. Of het nu gaat om instabiliteit aan de grenzen van Europa, Nederlanders in nood, of de handels- en investeringsrelaties waar onze economie op draait; het is de rol van onze diplomaten wereldwijd om steeds de Nederlandse belangen te behartigen.

Nederland heeft 108 ambassadeurs, 24 consuls-generaal en 7 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO. Meer informatie, zoals de profielen van alle ambassadeurs, is te vinden op ambassadeursconferentie.nl.