Koenders steunt EU in sancties op militairen voor inzet chemische wapens in Syrië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwelkomt het besluit van de EU om 4 hooggeplaatste militairen sancties op te leggen om hun inzet van chemische wapens tegen de burgerbevolking in Syrië. 'We hebben ons hard gemaakt voor deze extra sancties. Nederland zet zich in voor een rechtvaardig Syrië, waar daders ter verantwoording worden geroepen', aldus Koenders.

De militairen worden toegevoegd aan een lijst van personen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van Syrische burgers, steun verlenen aan het regime of geassocieerd zijn met dergelijke personen. Met deze toevoeging telt de lijst 239 personen voor wie een reisverbod en een bevriezing van tegoeden geldt. Daarnaast zijn van 67 entiteiten de tegoeden bevroren.

Nederland zet zich internationaal actief in om straffeloosheid in Syrië aan te pakken. Eerder deze maand was minister Koenders gastheer van een internationale conferentie in Den Haag over de oprichting van een VN-databank voor bewijsmateriaal van misdaden die in Syrië zijn gepleegd. Deze bewijzenbank moet de vervolging van verdachten bevorderen.

Persbericht EU: 'Use of chemical weapons in Syria: EU imposes sanctions against 4 high-ranking military officials'