Regio Amsterdam officieel kandidaat voor vestiging EMA

In een brief aan de Europese Raad en de Commissie heeft Nederland  vandaag officieel de kandidatuur van de regio Amsterdam voor de vestiging van het Europees medicijnagentschap (EMA) bekend gemaakt. Op dit moment is EMA in Londen gehuisvest, maar door het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet dit agentschap in een ander EU-land worden gevestigd. Nederland is gecommitteerd om de EMA en zijn medewerkers volledig te ondersteunen bij een verhuizing naar Nederland, zodat de continuïteit van het werk van het agentschap gewaarborgd wordt.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): ‘Het werk dat EMA doet is cruciaal voor de veiligheid van onze geneesmiddelen en daarmee voor alle patiënten in Europa en Nederland. Dat werk mag niet verstoord raken. Nederland biedt alle faciliteiten die nodig zijn om een snelle en efficiënte verhuizing mogelijk te maken. Bovendien beschikt Nederland met ons eigen College ter Beoordeling van Geneesmiddelen over één van de sterkste nationale geneesmiddelenautoriteiten van Europa. Al met al is Nederland de perfecte plek om de EMA na de Brexit te huisvesten.’

Naast een zeer goede en bereikbare locatie voor het hoofdkantoor, zullen de EMA medewerkers behoefte hebben aan huisvesting, internationale scholen, goede gezondheidszorg en toegang tot de arbeidsmarkt voor hun partners. Door nauwe  samenwerking van alle stakeholders in de regio Amsterdam kan Nederland garanderen dat EMA een toplocatie krijgt op max 15 minuten van een van de grootste vliegvelden van Europa, met een zeer goed pakket aan voorzieningen voor de staf en de 65000 bezoekers.

Wethouder Kajsa Ollongren (Amsterdam): ‘

Amsterdam is een internationale stad met open blik gericht op Europa en de wereld. Door sterke fysieke en digitale verbindingen is Amsterdam de ideale locatie voor de EMA. Onze regio is al jarenlang een thuisbasis voor medische industrie en wetenschap. Multinationals, start-ups en onderzoeksinstituten werken hier intensief samen aan innovatieve oplossingen. Deze mentaliteit is niet onopgemerkt gebleven: Amsterdam is vorig jaar uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Innovatie door de Europese Unie.

EMA

De EMA is verantwoordelijk voor de beoordeling van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen die op de Europese markt worden toegelaten. Daarnaast ziet EMA toe op de veiligheid van al toegelaten medicijnen en bevordert het onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Jaarlijks organiseert EMA honderden bijeenkomsten waaraan duizenden experts uit Europa en daarbuiten deelnemen. Bij EMA werken ongeveer 900 hooggekwalificeerde medewerkers, die afkomstig zijn uit alle EU-lidstaten.

De besluitvormingsprocedure over de hervestiging van de EMA zal naar verwachting op korte termijn op Europees niveau worden vastgesteld.