Nederland viert Bevrijdingsdag

Minister-president Rutte heeft vanmiddag met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Haarlem het startsein gegeven voor de Nationale Viering van de Bevrijding.

Dit vormde het officiële startsein voor de 14 bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land. Het thema van de viering dit jaar is ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. De minister-president benadrukte dat vrijheid voor veel mensen in de wereld nog steeds niet vanzelfsprekend is: ‘Het moet daarom gekoesterd en gevierd worden, maar er moet ook over worden nagedacht.  Want vrijheid moeten we aan andere mensen doorgeven’, aldus de minister-president.

De minister-president was ’s ochtends eerst aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering Bevrijding. De 5 mei-lezing werd dit jaar gehouden door acteur Nasrdin Dchar.

De Koning en Koningin en de minister-president wonen vanavond in Amsterdam het 5 mei-concert bij. Dit vormt de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.