Mensenrechtenrapportage: Nederlandse inzet nog altijd noodzakelijk

Vandaag is de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Ter ere hiervan is de ‘Amsterdam Rainbow Dress’, symbool van protest tegen homofobie, vandaag ‘te gast’ bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De jurk, met een doorsnee van 16 meter, is gemaakt van vlaggen van landen waar homoseksuele handelingen nog steeds strafbaar zijn. Woensdagmiddag 17 mei zal minister Koenders samen met onder andere NGO’s, mensenrechtenverdedigers en transgender topmodel Valentijn de Hingh op het ministerie stilstaan bij deze belangrijke dag.

Op dinsdag 16 mei jl. is verder de Mensenrechtenrapportage 2016 gepubliceerd. Dit rapport geeft een overzicht van de Nederlandse inspanningen in 2016 op thema’s zoals mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor vrouwen en voor LHBTI’s, vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, vrijheid van meningsuiting (off en online), en mensenrechten in het bedrijfsleven. 

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is werd ook in 2016 weer bevestigd. Uit een rapport van Amnesty International dat ook gisteren verscheen blijkt dat advocaten, journalisten, gemeenschapsleiders en andere mensenrechtenverdedigers wereldwijd steeds vaker het slachtoffer zijn van intimidatie, vervolging en geweld. In dit gure klimaat is opkomen voor mensenrechten niet eenvoudig, maar juist daarom noodzakelijk.

Nederland komt wereldwijd op voor mensenrechten. Dat gebeurt onder andere in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, via Nederlandse ambassades en de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, en door middel van projecten die worden gefinancierd vanuit het mensenrechtenfonds. Ook zijn vorig jaar mensenrechtenverdedigers opgevangen in Nederlandse steden via het Shelter City Programma en wordt er actief gewerkt aan het opzetten van meer regionale opvangmogelijkheden. Zo heeft de Nederlandse Ambassade in Tbilisi, Georgië, meegewerkt aan de opvang van 29 mensenrechtenverdedigers uit Azerbeidzjan in het Human Rights House Tbilisi.   

Bovendien heeft Nederland in 2016 samen met Uruguay de Equal Rights Coalition opgericht, om internationale samenwerking in de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’s te versterken. De coalitie bestaat nu uit 33 landen uit alle regio’s van de wereld. Nederland coördineerde onlangs de eerste statement van de Equal Rights Coalition over de zeer ernstige situatie van LHBTI’ers in Tsjetsjenië. Hierin wordt Rusland opgeroepen de arrestaties van homoseksuele mannen onmiddellijk te stoppen, de slachtoffers de juiste hulp te bieden en de daders te vervolgen.

Voor meer voorbeelden van Nederlandse bijdragen aan de bevordering en bescherming van mensenrechten wereldwijd, zie in de bijlage de Mensenrechtenrapportage 2016.