Verklaring minister Koenders over herdenking MH17

Het is vandaag drie jaar geleden dat de 298 inzittenden van MH17 begonnen aan wat hun laatste reis zou blijken te zijn. Er is veel gebeurd sinds die zwarte dag, meerdere jaren zijn verstreken, maar het verdriet, de wanhoop en de frustratie na het verlies van zoveel levens blijven altijd. Dat vergeten we geen moment. Het monument dat vandaag geopend is geeft ruimte voor het verdriet van de nabestaanden en de herinnering aan de slachtoffers. Het is ongelofelijk belangrijk dat dit monument er nu is. Ik heb diep respect voor de mensen die hier een boom hebben geplant ter ere van hun dierbare. Respect voor de moed die ze hebben getoond om hun leven weer op te pakken. Het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van de aanslag op de MH17 is nog in volle gang en ik spreek mijn volle vertrouwen uit in het Joint Investigation Team dat het onderzoek uitvoert. Inmiddels is besloten dat de daders zullen worden berecht in Nederland en dat de vervolging kan rekenen op hechte en blijvende internationale steun en samenwerking. Er bestaat een breed internationaal draagvlak voor het vervolgen en berechten van de daders. Dit is en blijft de hoogste prioriteit van het kabinet.