Jongeren betrekken bij gemeentepolitiek

Er moeten meer twintigers en dertigers betrokken worden bij de gemeentepolitiek. Om jongeren te interesseren wordt het populaire spelidee van de escape room ingezet. Men moet uit een raadszaal ontsnappen door opdrachten uit te voeren die over belangrijke maatschappelijke vraagstukken gaan waar raadsleden dagelijks mee te maken hebben. Dit idee van Pim Meijer won vandaag de Battle of Concepts van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van een gemeente. Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad een evenwichtige afspiegeling van de samenleving is. Het is echter een probleem om jonge kandidaat-raadsleden te vinden; gemiddeld zijn raadsleden 53 jaar oud. BZK wil daar verandering in brengen en schreef de Battle of Concepts uit. Een jury koos het beste idee uit 96 inzendingen. Het winnende idee, dat Baas voor een Uur heet, krijgt 2.000 euro en wordt onder begeleiding van BZK, ProDemos, lokale beroepsverenigingen en bestuurdersverenigingen landelijke politieke partijen verder uitgewerkt.

Pim Meijer, winnaar van de 'Battle of Concepts'

Het winnende idee is uit een top 5 gekozen. Ook de andere 4 ideeën ontvangen een geldprijs en wordt gekeken of deze ook ingezet kunnen worden om betrokkenheid van jongeren bij de gemeentepolitiek te bevorderen.
 

De jury bestaat uit Chris Kuijpers (directeur-generaal BZK), Renée Wiggers (voorzitter Vereniging van Griffiers, griffier Overijssel), Niek Verkaik (Raadslid.Nu, raadslid PvdA Hardinxveld-Giessendam), Adger van Helden (raadslid CDA Katwijk, namens bestuurdersverenigingen landelijke politieke partijen), Roelof Martens (adjunct-directeur ProDemos), Koen van der Krieken (provomendus Tilburg University op burgerparticipatie en democratisch bestuur) en Huri Sahin (voorzitter StatenlidNu, Statenlid Zuid-Holland).