Verklaring minister-president Rutte op het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers

Het verdrietige nieuws van het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers komt als een schok. Nederland verliest een staatsman met een grote statuur. Als langstzittende premier in onze geschiedenis loodste hij Nederland in de jaren ‘80 door een zeer moeilijke economische periode heen. Met zijn brede kennis en ervaring  en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden.

Ruud Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.

Voor mij persoonlijk was Lubbers niet alleen de premier van mijn jeugd, maar ook de informateur die in 2010 een belangrijke rol speelde bij de vorming van mijn 1e kabinet. Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens. Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen.