Nederlanders doen het liefst aangifte aan het begin van de avond

Ruim 80% wil de aangifte zo snel mogelijk na 1 maart doen

Den Haag, 1 maart 2018 - Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3%) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen. Ruim 80% neemt zich dit jaar voor om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hierbij zijn de vroege avonduren (tot 22.00 uur) het populairste aangiftemoment voor Nederlanders.

Opvallend is dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Ongeveer 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op TV is of bij slecht weer. Zo’n 14,5% van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.

Aangifte doen

Aangifte doen is dermate eenvoudig dat de meerderheid (57,8%) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42% van de mensen meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57% van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.

Over de belastingaangifte

Dit jaar nodigt de Belastingdienst 6,7 miljoen particulieren uit om aangifte te doen over het belastingjaar 2017. Om hierbij te helpen, voert de Belastingdienst campagne. Centraal staat de website www.belastingdienst.nl/aangifte met begrijpelijke informatie over de belastingaangifte en de voorbereiding hierop. Zo vind je er de aangiftechecklist en concrete tips gericht op lastige zaken in de aangifte op levensmomenten zoals scheiden, ziekte (specifieke zorgkosten), ondernemerschap en het kopen van een woning.

Over het onderzoek

Het onderzoek is van 30 januari tot en met 5 februari 2018 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.039 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 18 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.