Jeanine Hennis-Plasschaert wordt VN Gezant Irak

Jeanine-Hennis-Plasschaert wordt de nieuwe Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN voor Irak en tevens Hoofd van de VN-Missie UNAMI. Dat heeft de Verenigde Naties vandaag bekend gemaakt.

Jeanine Hennis-Plasschaert.

Jeanine Hennis-Plasschaert.

Deze zogenaamde speciale politieke missie is een van de grootste niet-blauwhelmenoperaties van de VN. Als Speciaal Vertegenwoordiger zal Hennis-Plasschaert de leiding hebben over de activiteiten van de Verenigde Naties in Irak en zorgen voor politieke en operationele sturing van de missie.

Hennis-Plasschaert volgt hiermee de Slowaak Ján Kubiš op die sinds 2015 de functie bekleedt. Het is de tweede keer dat een Nederlander dit VN-gezantschap doet. Eerder vervulde Ad Melkert de functie. Hennis-Plasschaert begint dit najaar.