Militairen traditiegetrouw present op Prinsjesdag

Defensie heeft Prinsjesdag in Den Haag weer groots ondersteund met de inzet van ongeveer 1.500 militairen voor ceremoniƫle taken. De militaire aanwezigheid symboliseert de bescherming die Defensie biedt aan de monarchie en democratie van het koninkrijk.

In de Troonrede sprak de koning over de militairen als vakmensen, die samen met andere beroepsgroepen de basis vormen onder een sterk land.

Een saluutbatterij van het Korps Rijdende Artillerie vuurde volgens traditie zogenoemde minuutschoten af op het Malieveld. De schoten begonnen toen de koning Paleis Noordeinde verliet en stopten op het moment dat hij met de Koninklijke Stoet weer terug was uit de Ridderzaal. Dit waren ongeveer 60 schoten.

Paleis Noordeinde

Bij Paleis Noordeinde stond een dubbelpost van de Koninklijke Marchaussee. De luchtmacht leverde een erewacht, een vaandelwacht en de muziekkapel.

Langs de route

De Koninklijke Stoet passeerde een ere-afzetting van militairen van de verschillende krijgsmachtdelen, vertegenwoordigers uit de provincie Limburg, leden van de Stichting Veteranen Platform en leden van Onze Vrijwilligers Vereniging Korps Nationale Reserve.

Binnenhof en Ridderzaal

Mariniers vormden de erewacht en vaandelwacht en verzorgden de muziek voor de Ridderzaal.

De ere-afzetting op het Binnenhof bestond uit militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garde Grenadiers en Jagers, de Koninklijke Militaire Academie en het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ook leerlingen van de Koninklijke Militaire School en studentenweerbaarheden waren aanwezig, evenals de marechaussee met meerdere dubbelposten.