Minister Grapperhaus ziet hoe Reclassering en Politie nauw samenwerken in Rotterdam Zuid

Tijdens een werkbezoek aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kreeg minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een rondleiding. Marloes van Reclassering Nederland en wijkagent Ruben lieten zien waar en hoe zij nauw samenwerken binnen de ‘gebiedsgebonden aanpak’.

Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Marloes en Ruben laten minister Grapperhaus zien waar ze werken.

“Dit is geen ei van Columbus ofzo, als de lijnen kort zijn werk je gewoon beter samen,” lacht Ruben. Die ‘korte lijnen’  zijn nodig bij een succesvolle aanpak van (ondermijnende) criminaliteit in Rotterdam-Zuid.

Ruben: “We zien regelmatig een soort groepscultuur bij jongeren, waar dure jassen en uiterlijk belangrijk zijn. Het is moeilijk als ze gewend zijn aan snel geld verdienen, om ze daar dan uit te halen.”

Marloes probeert vanuit Reclassering Nederland samen met mensen die weer terugkomen in de wijk te werken aan perspectief op een toekomst buiten de criminaliteit.  “Het maakt me trots wanneer ik gebeld wordt door een cliënt na een jaar, die vertelt dat hij z'n rijbewijs heeft gehaald en op dat moment toch aan mij denkt. Terwijl er al een jaar geen contact is geweest.”

Benieuwd waar ze aan werken en hoe ze dat doen? Marloes en Ruben vertellen het zelf in deze video:

Grapperhaus: Respect voor deze vakmensen die me lieten zien hoe zij samenwerken om ondermijnende criminaliteit te voorkomen. Door intensief contact met de mensen op straat en in de wijk.

NPRZ

De gebiedsgebonden aanpak is onderdeel van de regiodeal Nationaal Actieprogramma Rotterdam Zuid (NPRZ). Ministers Schouten (Landbouw en Voedselkwaliteit) en Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) besloten  in december nog eens 130 miljoen extra te investeren in de verbetering van de leefomgeving daar. 

Binnen NPRZ wordt onder andere gewerkt aan diverse pilots om de veiligheid te vergroten. Daarbij ligt de nadruk op effectiever signaleren, voorkomen en het aanpakken van ondermijnende activiteiten.  Ook wordt  geïnvesteerd in onderwijs, woningbouw, leer- werktrajecten en cultuurvoorzieningen.