Extra opvang slachtoffers mensenhandel

In vijf Nederlandse gemeenten komen er dit jaar nog extra opvanglocaties voor slachtoffers van mensenhandel die kampen met complexe zorgvragen, zoals psychische problemen, een verslaving of een verstandelijke beperking. Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) creëert in totaal 36 nieuwe plekken.

Met deze maatregel pakt het kabinet het geconstateerde tekort aan speciale opvangplekken voor deze mensen aan. In het Regeerakkoord was hiervoor al 2 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. De locaties komen in Almere, Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle en worden verzorgd door Blijf Groep, Fier!, HVO Querido en Kadera. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de zorgaanbieders geselecteerd.

In 2018 bleek uit onderzoek van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel en de Universiteit van Tilburg dat er grote behoefte is aan opvangmogelijkheden voor slachtoffers van mensenhandel met complexe zorgvragen.

Het instellen van extra opvangplekken is een maatregel uit het programma ‘Samen tegen mensenhandel’.