Publicatie Jaarverslag 2018 Kiesgroepprogramma

Het ministerie van Financiën heeft op 19 juli 2019 het jaarverslag 2018 van het Kiesgroepprogramma van het ministerie gepubliceerd. In het verslag staat een overzicht van de werkzaamheden van het ministerie ter versterking van de openbare financiën van de zogenoemde kiesgroeplanden. Dat zijn: Armenië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kroatië, Moldavië, Montenegro, Mongolië, Noord-Macedonië, Roemenië en Oekraïne. Nederland vertegenwoordigt deze landen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Nederland hecht eraan om goed samen te werken met de landen die ons land vertegenwoordigt in deze instellingen. Daarom ondersteunen we de landen ook bij de hervormingen die zij uitvoeren.  

Uit het jaarverslag blijkt dat medewerkers van het ministerie van Financiën in 2018 onder meer een bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van het financieel management in kiesgroeplanden. Ook hebben ze Roemenië en Kroatië geholpen bij de voorbereiding van hun voorzitterschap van de Europese Unie. Daarnaast hebben ze Georgië bijgestaan met het implementeren van BEPS-maatregelen (Base Erosion and Profit Shifting) en het verbeteren van het cash management. Verder is samen met Wijzer in Geldzaken en de OESO een groot project gestart op het gebied van financiële educatie. Medewerkers van de Belastingdienst gaven trainingen en waren in 2018 betrokken bij het doorlichten van de belastingdiensten in kiesgroeplanden

Meer informatie over het kiesgroepprogramma vindt u hier.