Nederland biedt Grieken overname van 100 minderjarigen en gezinsleden aan

Het Nederlandse kabinet staat open voor een Grieks verzoek om na de verschrikkelijke gebeurtenissen in het Griekse opvangkamp Moria, een aantal minderjarigen en gezinnen over te nemen. Het gaat om 50 minderjarige alleenstaande vreemdelingen en 50 mensen in gezinsverband met minderjarige kinderen, die zijn getroffen door de branden op Lesbos. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Broekers-Knol is er een hartverscheurende situatie ontstaan door de branden in het opvangkamp.

‘Iedereen die dit ziet, vindt dit vreselijk’, stelt zij. ‘En in deze uitzonderlijke situatie, zijn volgens het kabinet – en ook mijzelf - uitzonderlijke stappen nodig.’

Er is ruimte voor de opvang van deze groep mensen, omdat er minder mensen via herplaatsing naar Nederland komen door de gevolgen van het coronavirus.

De inzet komt bovenop de 1 miljoen euro noodhulp die
door minister Kaag beschikbaar is gesteld, en de structurele hulp bij de opvang
van minderjarigen op het Griekse vasteland en het verbeteren van het
voogdijsysteem. Eind van deze maand gaat naar verwachting het eerste door
Nederland gefinancierde opvanghuis voor alleenstaande minderjarigen open op het
Griekse vasteland.

Lesbos

De staatssecretaris schrijft verder in de brief dat de Griekse autoriteiten hard werken om de situatie op Lesbos onder controle te krijgen. Er wordt momenteel ingezet op noodopvang in de vorm van tenten, schepen en militaire kazernes. Ook proberen de Grieken samen met hulporganisaties te voorzien in eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, water en sanitair.

Broekers-Knol heeft haar Griekse collega Koumoutsakos woensdag laten weten dat het kabinet paraat staat als er behoefte is aan praktische ondersteuning. De Grieken
brengen momenteel in kaart wat er nodig is, en kunnen die vraag dan bij de
Europese Commissie neerleggen. Ook benadrukt de staatssecretaris in haar brief
dat de komende tijd structurele verbeteringen doorgevoerd moeten worden in
Griekenland.