Statement Minister van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de rellen in Rotterdam

De minister van Veiligheid en Justitie, Ferd Grapperhaus, reageert op de rellen in Rotterdam:

"De rellen en het extreme geweld tegen agenten, ME en brandweermensen gisteravond in Rotterdam zijn weerzinwekkend om te zien. Mannen en vrouwen die elke dag de straat op gaan voor onze veiligheid, zijn belaagd en bekogeld met stenen en vuurwerk. Ook hebben journalisten te maken gehad met geweld en zijn er forse vernielingen aangericht. Vanuit verschillende steden zijn agenten naar Rotterdam gekomen om hun collega’s te hulp te schieten. Ik heb diep respect voor alle agenten en ME’ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners, die gister keihard hebben gewerkt de rust in de stad terug te brengen. 

Zoals de lokale driehoek gisteravond heeft laten weten: er zijn al relschoppers aangehouden, de komende dagen en weken zullen dat er meer worden en er wordt snelrecht toegepast. De politie en het Openbaar Ministerie doen er alles aan deze relschoppers op te sporen, te vervolgen en te straffen. Naar de schietincidenten doet de Rijksrecherche onderzoek, zodat duidelijk wordt wat er precies gebeurd is. 

De coronamaatregelen die het kabinet moet nemen om het aantal besmettingen te beperken maken veel los in de samenleving. Het is belangrijk dat we daarover met elkaar blijven discussiëren en zo nodig een stevig debat voeren. Intimidatie en geweld horen daar niet. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag. Het heeft niets met demonstreren te maken."