Ambassadeteam verplaatst van Lviv naar Poolse grens

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft besloten dat ambassadeur Jennes de Mol en zijn team zich per direct verplaatsen naar de Poolse kant van de grens met Oekraïne om vanuit daar hun werkzaamheden voort te zetten. 

Update 26 februari 2022 om 11.50 uur

Dit omdat het steeds onveiliger wordt in Lviv. Met deze stap sluit het steunpunt in Lviv. Vanuit hun nieuwe locatie blijft het team beschikbaar om Nederlanders te helpen Oekraïne te verlaten. Als het nodig is en veilig genoeg kan, gaan leden van het team naar de Oekraïense zijde van de grens om bijstand te verlenen.

Vanwege de veiligheidssituatie, zijn de werkzaamheden van de ambassade afgelopen zondag verplaatst van Kiev naar Lviv. Sindsdien hebben bijna dertig Nederlanders zich bij het steunpunt in Lviv gemeld. Een deel van hen werd geholpen aan reisdocumenten. Ook bood het steunpunt advies over doorreis naar Polen, eten, drinken, rust en een luisterend oor.

Het reisadvies voor Oekraïne is sinds 12 februari rood. Vanaf dat moment heeft het ministerie Nederlanders opgeroepen Oekraïne te verlaten. De tekst van het reisadvies is vanochtend aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Nederlanders wordt nog altijd aangeraden om het land te verlaten als dat veilig kan en anders een veilige plek te zoeken. Van evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake.

Nederlanders die hulp nodig hebben, kunnen zoals altijd 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met het ministerie via +31247247247.