Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - december

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden via duurzamezorg@minvws.nl. De redactie maakt een selectie.

Voorwoord door Vincent Buitendijk

Vincent Buitendijk is bestuurder van Libra Revalidatie & Audiologie. Hij nam deel aan de regiegroep Green Deal Duurzame Zorg. In maart 2020 gaat hij met pensioen.  

Het zijn weer de donkere dagen voor Kerst waarin we steeds meer sfeerverlichting om ons heen zien, om die donkerte te verlichten. Gelukkig zien we steeds meer energiezuinige ledverlichting.

Ik heb mixed feelings op dit moment. Enerzijds hebben we het afgelopen jaar weer mooie initiatieven gezien om de Green Deal voor de zorg verder vorm te geven. Nieuwe ondertekenaars tijdens de conferentie in Zwolle en in de regionale deals veel gezamenlijke initiatieven om de CO2- reductie doelstelling te gaan behalen. Ik was trots op het klimaatakkoord dat via de klimaattafels bereikt is in ons land en het is mooi dat Europa “onze” Green Deal heeft overgenomen.

Dat we er nog niet zijn bleek afgelopen weekend in Madrid. De afsluiting van de Klimaatconferentie was teleurstellend. Kortom, we hebben nog genoeg te doen komend jaar. In deze nieuwsbrief kunt u kennisnemen van de diverse bijeenkomsten en initiatieven voor 2020.

Fijne feestdagen!

MPZ: CO2 reductie tool is online

MPZ heeft namens de zorgbranches VGN, ActiZ en GGZ-Nederland een handleiding gemaakt om individuele zorgorganisaties te ondersteunen bij het maken van hun eigen ’CO2 Routekaart ’. Download gratis de CO2 reductie tool

Europese Green Deal

Vorige week woensdag presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans de Europese Green Deal. De Green Deal is een soort routekaart, waarin staat welke maatregelen wanneer worden getroffen. In 2030 moet de CO2-uitstoot minimaal met 50 procent zijn teruggedrongen en het liefst met 55 procent. Tegen 2050 moet Europa als eerste continent ter wereld klimaatneutraal zijn. De urgentie is hoog, maar er zijn ook grote kansen, zo schrijft Timmermans in de inleiding. Lees meer

Europese vlag

Plant een kerstboom bij Zorgcentrum Pennemes!

Op 9 januari 2020 plant Zorgcentrum Pennemes een bos met de kerstbomen van bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Ook wijkbewoners kunnen mee doen. De reden voor dit bos? De bomen vangen CO2 en fijnstof op en stimuleren biodiversiteit; het bos biedt voeding en beschutting voor vogels, insecten en andere dieren. Bovendien helpen kerstbomen bij het verwerken van regenwater en zijn ze het hele jaar door groen, wat de wijk een stukje mooier maakt. Doe mee!

Regiobijeenkomsten routekaart CO2-reductie

Een grote opkomst bij de regiobijeenkomsten over de routekaart CO2-reductie, georganiseerd door Actiz, VGN, GGZ Nederland en MPZ. Omdat er meer aanmelders dan plekken waren, wordt 21 januari een vierde bijeenkomst georganiseerd. Het doel is om uitleg te geven over de handreiking en de noodzaak en context van een eigen routekaart. Daarnaast is er ruimte voor een gezamenlijk gesprek over verduurzaming in de zorg. Lees meer over de bijeenkomsten in november

 

NEVI Zorg: Module MVI bij AIVG

De module MVI en bijbehorende handleiding (onderdeel van de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg; AIVG) zijn akkoord en gepubliceerd als tool van NEVI Zorg. Samen met de koepels verzameld onder de BoZ en partners in het veld wordt weer een module toegevoegd onder de AIVG. Eerder verschenen de modules ICT en PNIL. Heeft u opmerkingen of ideeën, dan verneemt NEVI deze graag via zorg@nevi.nl. Zo kan de module verder verbeterd worden bij een volgende versie. Download de tool

Logo NEVI Zorg
Beeld: ©NEVI Zorg

Duurzame ambities Accolade Zorg: van afvalverwerking tot elektrische fiets

In de provinciebrede aanpak van Utrecht maken zorgorganisaties en gemeenten afspraken om de zorg te verduurzamen en kennis te delen.  Accolade Zorg is één van de deelnemende zorginstellingen. Regiomanager Annette van Biezen: “Het is een soort groene bril die je opzet bij elke keuze die je maakt. [..] Duurzaamheid gaat niet alleen over windmolens en zonnepanelen, maar ook over verantwoord medicijngebruik en hoe we ons afval verwerken.” Lees meer

Elektrische fiets

Eenzame ouderen met elektrische auto’s naar kerstdiner gebracht

Het is kerstavond 2018. Twee elektrische auto’s zijn op weg naar zorginstellingen om eenzame ouderen op te halen. Die zijn uitgenodigd voor een kleinschalig kerstdiner met profvoetballer Mandy van de Berg en haar familie.

Medeorganisator Tomas Friedhoff: “We reden van het ene zorgtehuis naar het andere. De rit maakten we zo sfeervol mogelijk, met een virtueel haardvuur op het scherm en een lichtshow van de autolampen. Het is een leuk initiatief. Daarnaast is het ook een manier om te laten zien dat veel mensen eenzaam zijn tijdens de feestdagen.” De groep Tesla-eigenaren staat daarom ook dit jaar open voor een actie. “Mocht er een zorginstelling of ziekenhuis zijn die een activiteit wil organiseren rondom de feestdagen, dan kunnen we zeker kijken of er dit jaar genoeg vrijwilligers zijn die willen rijden.”
Neem contact op via duurzamezorg@minvws.nl.

Duurzaam inkopen? Gratis MVI-workshops voor inkopers in de zorg

Inkopende organisaties hebben de regie over de toeleveringsketen, stimuleren en creëren de vraag naar duurzaam of circulair geproduceerde goederen en kunnen mede daardoor duurzaamheidsdoelstellingen behalen. In opdracht van het Ministerie van VWS heeft NEVI daarom drie verschillende workshops over duurzaam inkopen georganiseerd: Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), Klimaatneutraal inkopen en Circulair inkopen. Ook in januari vinden er nog (gratis) workshops plaats. Meer informatie

Workshop Triocare: ‘Op weg naar een CO2 neutrale zorgsector’

Triocare organiseert 4 februari 2020 een workshop over het uitvoeren van de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg. De workshop biedt inzicht in de volgende punten:

  •  Het op gang brengen van de interne verduurzaming van vastgoed.
  •  Het inventariseren van mogelijkheden.
  •  Een optimaal energiemanagement, waardoor de kosten omlaaggaan en voldaan wordt aan de in 2019 verplichte maatregelen.
  •  Het signaleren van bouwkundige en installatietechnische kansen om de meest noodzakelijke maatregelen te nemen.
  •  Het samenstellen van een individuele routekaart op gebouwniveau.

Meer informatie

Logo Triocare
Beeld: ©Triocare

Christiaan Kuipers: ‘Duurzaamheid is van de hele maatschappij’

Christiaan Kuipers is projectleider Verduurzaming zorg & Circulaire economie bij Urgenda. Samen met bedrijven, zorginstellingen, particulieren en NGO’s wil Urgenda duurzaamheid en innovatie versnellen. Bijvoorbeeld via de Energiestrijd Zorghuizen die loopt van 18 december 2019 tot 18 maart 2020.

Energiestrijd

De Energiestrijd is een wedstrijd waarbij zorghuizen hun best doen om zo min mogelijk energie te verbruiken. De zorgorganisatie met de grootste energiebesparing wint. Kuipers: ‘Er kan per maand 10-15% energie bespaard worden. Dan heb je het al snel over een besparing van €10.000,- per 3 maanden. En dat zonder enige investering.’ Bij energiebesparing wordt vaak gedacht aan het technische aspect, maar de Energiestrijd gaat vooral over gedrag. Energiecaptains, energieambassadeurs, bewoners en familieleden motiveren elkaar om bijvoorbeeld de verwarming lager te draaien bij een open raam, of een timer op de biljarttafel te zetten. ‘Met name het competitie-element motiveert de bewoners om de strijd te winnen en zich daardoor met energiebesparing bezig te houden. Er is veel te halen’.

Deelnemers

Aan de komende energiestrijd doen de volgende zorginstellingen mee: Zorggroep Noordwest Veluwe in Ermelo, ZuidOostZorg in Drachten, Aveleijn in Enschede, Atlant in Apeldoorn, Gemiva-SVG in Den Haag en Vivent in Den Bosch. Het zijn niet alleen instellingen voor ouderenzorg maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking of lage sociale redzaamheid. ‘Duurzaamheid is van de hele maatschappij’, aldus Kuipers.

Hoe gaat het in z’n werk?

Urgenda komt langs bij de deelnemende organisatie en loopt een dagdeel mee door het pand voor besparingstips en een frisse blik. De instellingen zelf organiseren bijvoorbeeld een energiebingo of –quiz en informeren het personeel. Urgenda ondersteunt de zorginstellingen en informeert via nieuwsbrieven. ‘Wij zien dat capaciteit een probleem is in de zorg dus we proberen zoveel mogelijk middelen aan te dragen’. Wekelijks wordt het klassement doorgegeven met de tussenstanden en de besparing in percentages.

De winnaar

Bij de winnaar komt het Danspaleis langs om plaatjes van weleer te draaien en er een gezellige dansmiddag van te maken. En het bespaarde geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor is vrij te besteden aan technische innovatie of een leuk uitje voor de bewoners.

Makkelijke energiebesparing

‘Je maakt nog altijd de grootste en snelste energiebesparing met het verminderen van energiegebruik.’ Meer duurzaamheid in de zorg kan bijdragen aan vermindering van milieuvervuiling en negatieve klimaateffecten. Ook meedoen dit jaar? Mail Christiaan.Kuipers@urgenda.nl. In maart 2020 volgt er een update van de komende Energiestrijd.
 

Beeld: ©Urgenda

Radboudumc komt in actie tegen verspilling medicijnen

Het Radboudumc is een proef gestart om verspilling van medicijnen tegen te gaan. Zo worden geneesmiddelen voor een kortere periode voorgeschreven en wordt getest of oude, ongebruikte medicijnen hergebruikt kunnen worden. De maatregelen moeten de verspilling met 40 procent verminderen. Lees meer