Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - Extra editie over nieuwe Green Deal

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen rondom duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. Deze regiegroep bestaat uit bestuurders en experts van verschillende overkoepelende organisaties uit de zorg. Zij ondersteunen zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de Green Deal-doelen te bereiken.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden met de redactie via duurzamezorg@minvws.nl.

De nieuwe Green Deal Duurzame Zorg

Het is zover! De nieuwe Green Deal Duurzame Zorg is klaar. De recent afgelopen Green Deal Duurzame Zorg 2.0 werd ondertekend door meer dan 330 partijen uit het zorgveld en daarbuiten. Vanuit de zorgsector was er veel animo om een nieuwe Green Deal met concretere afspraken te realiseren. De nieuwe Green Deal Duurzame Zorg is opgesteld door o.a. brancheverenigingen, banken en verzekeraars. Dit proces werd gefaciliteerd door het ministerie van VWS.

Vorige week is de nieuwe Green Deal al ondertekend door partijen die nauw betrokken waren bij de totstandkoming van de Green Deal en door ministers Ernst Kuipers en Mark Harbers. Sluit jouw organisatie ook aan?

Nieuw aan deze Green Deal

De Green Deal Samen werken aan duurzame zorg bevat concretere afspraken en een nieuw thema over kennis & bewustwording. De Green Deal bevat vijf doelen:

  1. Gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers
  2. Vergroten bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom
  3. CO2-uitstoot terugbrengen met 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050
  4. Primair grondstsofgebruik 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050
  5. Verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik)

De vijf hoofddoelen en enkele afspraken die bij deze doelen horen zijn te zien in de digitale flyer "De doelen van de Green Deal Samenwerken aan duurzame zorg".

Aansluiten bij de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg

Alle partijen uit het zorgveld worden opgeroepen om zich te committeren aan de nieuwe Green Deal Samen werken aan duurzame zorg. Want: samen werken we aan duurzame zorg!

Op 8 december is er een ondertekenmoment, waarbij organisaties de mogelijkheid krijgen een handtekening te plaatsen op een ondertekenbord. Aanmelden voor dit ondertekenmoment kan tot 22 november. Deelname op 8 december is optioneel en niet een verplichting om aan te kunnen sluiten bij de Green Deal.

Informatie over deelname aan de nieuwe Green Deal en het ondertekenmoment op 8 december is op te vragen door te mailen naar duurzamezorg@minvws.nl.