Beeld: ©Edwin Walvisch

Nieuwsbrief Inburgering nr 27

21 november Ketenconferentie Inburgering

Op 21 november 2022 houdt het ministerie van SZW de ‘Ketenconferentie inburgering; Samen sterk voor de inburgeraar’. Het evenement is speciaal bedoeld voor beleidsmakers en teamleiders op het gebied van inburgering.

Centraal staat de lancering van het Ketenplan inburgering, een gezamenlijk product van SZW en ketenpartners. In het plan is uitgewerkt hoe de verschillende partijen in de keten samenwerken aan het gemeenschappelijke doel van de Wet inburgering 2021dat inburgeringsplichtigen snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, liefst via betaald werk.

Veelzijdig programma
De bijeenkomst begint plenair met Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die haar ideeën over een werkende inburgeringsketen deelt. Daarna zijn er verschillende deelsessies over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan:
•    Hoe stellen we de inburgeraar centraal en hoe kunnen we het perspectief van de inburgeraar borgen?
•    De Wet inburgering als lerend en adaptief stelsel. Hoe leren we met en van elkaar? Wat is de rol van communities of practice?
•    Ketenwaarden en ketendoelen in de praktijk. Hoe werken we met elkaar samen en hoe kan ik vanuit mijn eigen organisatie bijdragen aan het behalen van de gezamenlijke ambities? 

Dit alles en nog veel meer komt aan bod in het Muntgebouw in Utrecht op 21 november 2022 van 13.00 tot 17.00 uur.

Uitnodiging

Als abonnee van de Nieuwsbrief Inburgering krijgt u automatisch een uitnodiging voor de ketenconferentie toegestuurd via het evenementenbureau van SZW. Wilt u geen uitnodiging ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Meer informatie volgt binnenkort via de kanalen van onder andere SZW, de VNG, Divosa, COA en DUO.
 

Bestuursakkoord asielcrisis

Het kabinet is naar aanleiding van de schrijnende situatie in Ter Apel een pakket aan bestuurlijke afspraken overeengekomen met de VNG, het IPO en het Veiligheidsberaad om uit de huidige asielcrisis te komen en te blijven. Een van de maatregelen is verhoging van de middelen voor inburgering.

De bestuurlijke afspraken voorzien in maatregelen voor de korte en lange termijn en de daarvoor vereiste financiële en praktische ondersteuning vanuit de rijksoverheid. Overeengekomen is dat de middelen voor inburgering in de jaren 2022, 2023 en 2024 in ieder geval worden opgehoogd met respectievelijk 20, 40 en 30 miljoen euro. Uitgangspunt is dat gemeenten passende financiering ontvangen voor de uitvoering van de Wet inburgering 2021 die aansluit bij de toegenomen instroom.

Community of Practice van start

Divosa is gestart met een aantal Communities of Practice (CoP's) rond inburgering. Ook zijn er online bijeenkomsten voor het uitwisselen van ervaringen.

Het nieuwe inburgeringsstelsel is opgezet als een lerend stelsel. Het is de bedoeling dat partijen in de uitvoering van elkaar leren om de dienstverlening aan inburgeraars te verbeteren. Ook worden signalen uit de uitvoering met SZW gedeeld, zodat indien nodig regelgeving kan worden aangepast. Om het lerend stelsel vorm te geven heeft Divosa in opdracht van SZW de Community of Practice ingericht.

De communities bieden gemeenten en partners een platform om kwesties in de uitvoering met elkaar te delen, samen te zoeken naar oplossingen en van elkaar te leren. De eerste, de CoP Amsterdam, is inmiddels van start gegaan. Binnenkort volgen ook de CoP Klantmanagers inburgering, de CoP Hart van Brabant en de CoP Achterhoek. Op de site van Divosa staat meer informatie over de CoP's.

Uitwisselingssessies
Daarnaast organiseert Divosa een aantal keren een online uitwisseling. Dit biedt ruimte aan alle uitvoerende professionals van de Wi2021 om van elkaar te horen waar zij tegenaan lopen en hoe anderen dat aanpakken. Tijdens de eerste sessie op 22 september is de documentaire ‘Een vroege start’ over de inburgeringspraktijk van de gemeente Amsterdam uitgangspunt van de discussie.
Meer informatie over de online sessies en aanmelden kan via de website van Divosa.

Inburgeringscafé voor gemeenteambtenaren

DUO introduceert het Inburgeringscafé, een laagdrempelige bijeenkomst voor gemeenteambtenaren. Het evenement vindt 7 keer plaats, verspreid over het land.

In een informele ambiance kunnen gemeenteambtenaren (van beleid en uitvoering) met elkaar in gesprek. Vertegenwoordigers van SZW, DUO, de VNG, Divosa, COA en IND zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en zaken toe te lichten. Zij informeren de deelnemers onder meer over de laatste ontwikkelingen rond inburgering. Ook zijn inburgeraars aanwezig.

Het café is open van 9.30 uur tot 14.00 uur. Lunch is inbegrepen. Aanmelden kan via deze link.

Data en locaties zijn:
13 sept: Rotterdam
15 sept: Zwolle
20 sept: Tilburg
29 sept: Arnhem
14 okt: Amersfoort
18 okt: Utrecht

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij DUO.

In de praktijk: Eerste geslaagde onder Wet inburgering 2021

Bradley Kivairu Ajega heeft als eerste inburgeraar het diploma onder de Wet inburgering 2021 behaald. Hij was bijna klaar met de examenonderdelen van de oude wet uit 2013, maar kreeg toen de melding dat hij onder de Wet inburgering 2021 moest inburgeren. De gezinsmigrant uit Kenia haalde de examens van de Wi2021 in één keer.

Enkele jaren geleden was Bradley in Nairobi nog druk bezig met zijn stichting voor straatkinderen. Nederlandse media hadden bericht over de stichting en dit trok de aandacht van een inwoonster van Capelle aan den IJssel. Na veel mailverkeer over en weer toog Bradley naar Capelle om met haar kennis te maken. Door de coronapandemie was hij niet in staat terug te reizen, de vonk sloeg over en inmiddels zijn ze getrouwd en hebben ze een kind.

Vrijwillig inburgeren
Vorig jaar was de Keniaan alvast vrijwillig begonnen met inburgeren onder de Wi2013 (op A2-niveau) in afwachting van zijn aangevraagde verblijfsvergunning. In november slaagde hij met vlag en wimpel voor de examens. Alleen het participatieverklaringstraject (PVT) had hij nog niet gedaan. Door zijn verschillende bijbanen kreeg de hbo-student International Business vrijstelling van de ONA. Om verschillende redenen kon hij zijn verblijfsvergunning pas half januari 2022 ophalen bij de IND. En dan gebiedt de wet dat iemand onder de Wi2021 moet inburgeren.

Bradley overlegde met Nicolette Lima, projectleider van het inburgeringsteam van de gemeente Capelle aan den IJssel, over wat te doen. Vervelend vond hij het wel, want hij dacht klaar te zijn, op de PVT na. Bradley besloot de examens van de Wi2021 op B1-niveau gewoon te maken, slaagde in één keer en heeft inmiddels zijn diploma.

Kinderprogramma’s
Het geheim van zijn snelle inburgering? Bradley zegt: “Heel veel Nederlands praten met veel verschillende mensen. Mijn schoonfamilie en mijn vrouw hebben altijd veel geduld met mij gehad. Ook de bijbanen hebben heel veel geholpen. Als mensen Engels gaan spreken, vraag ik ze Nederlands te praten.” Zijn tip aan andere inburgeraars: “Ga werken en kijk Nederlandse tv, ook de kinderprogramma’s. Daar leer je heel veel van.” Zelf zou hij graag als ervaringsdeskundige gemeenten bijstaan om inburgeraars op weg te helpen.

Beeld: ©SZW

Praktische informatie voor gemeenten

Er zijn verschillende nieuwe publicaties verschenen die gemeenten ondersteunen bij de uitvoering van het nieuwe inburgeringsstelsel.

Online magazine Inburgering in de praktijk
Gemeenten hebben sinds 1 januari de regie over het inburgeringstraject van nieuwkomers in Nederland. Om hen daarbij te ondersteunen hebben ketenpartners Divosa, de VNG, DUO, COA en het ministerie van SZW verschillende instrumenten en hulpmiddelen ontwikkeld. Deze zijn gebundeld in het online magazine Inburgering in de praktijk.

De begeleiding van gezinsmigranten en de overgang van een statushouder van een asielzoekerscentrum naar een gemeente zijn enkele onderwerpen die aan bod komen in de publicatie. Ook de inrichting van het lerend stelsel wordt beschreven. Inburgering in de praktijk is een gezamenlijke productie van SZW, de VNG en Divosa, in samenwerking met DUO en COA.

Inburgering in de praktijk

Vernieuwde handleiding PVT
Onder de Wet inburgering (Wi)2021 ziet het Participatieverklaringstraject (PVT) er anders uit dan uit dan onder de Wi2013. Op de site van Divosa staat een vernieuwde handreiking waarin alle wijzigingen op een rijtje staan.

Zo is het aantal uren voor het PVT uitgebreid naar minimaal 12. Ook moet het traject een activiteit bevatten die een kernwaarde (vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit of participatie) in de praktijk laat zien. Moest een inburgeraar onder de Wi2013 het PVT binnen het eerste jaar doorlopen, onder de Wi2021 moet het traject binnen de inburgeringstermijn van 3 jaar zijn afgerond.  Ook is de slotverklaring van de participatieverklaring gewijzigd.

De handreiking is bedoeld voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Het bevat ook praktische tips en inspirerende voorbeelden voor de uitvoering van het PVT.  Eveneens is een link opgenomen naar de vertalingen van de participatieverklaring Wi2021. Die is vertaald in het Arabisch, Dari, Duits, Engels, Farsi, Frans, Pashtu, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks.

Het Participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van de inburgering. Het biedt inburgeraars inzicht in de belangrijke rechten, vrijheden en kernwaarden van de Nederlandse samenleving.

Handreiking PVT 

PVT in 12 talen.