Nieuwsbrief Grensoverschrijdende Samenwerking

Wij passeren de grens naar een nieuw decennium en zien uit naar de samenwerking met u in 2020. In deze nieuwsbrief delen wij een paar belangrijke ontwikkelingen uit de laatste maand. Daarnaast attenderen wij u op de mogelijkheid om gebruik te maken van de nieuwe subsidieregeling voor grensoverschrijdende jongerenevenementen.

Team GROS

Subsidieregeling grensoverschrijdende jongerenevenementen in werking

Wilt u in 2020 een grensoverschrijdend evenement voor jongeren in de grensregio organiseren? Vanaf 1 januari 2020 treedt de nieuwe subsidieregeling grensoverschrijdende jongerenevenementen in werking. Via deze regeling kunnen vanuit het programma ‘Onbegrensd’ subsidies worden verstrekt voor evenementen op het gebied van sport en cultuur, waarbij Nederlandse jongeren Duitse of Belgische jongeren treffen. Nieuw is dat door middel van deze regeling nu ook subsidies kunnen worden verstrekt aan een provincie, gemeente, waterschap op openbaar lichaam. Er zijn voor 2020 twee aanvraagperiodes vastgesteld:

- de periode van 1 tot en met 31 januari 2020, indien het evenement waarvoor subsidie wordt gevraagd plaatsvindt in de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2020;

- de periode van 1 tot en met 31 juli 2020, indien het evenement waarvoor subsidie wordt gevraagd plaatsvindt in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2020.

In totaal is er voor 2020 €150.000,- beschikbaar gesteld, voor beide halfjaarlijkse periodes geldt een subsidieplafond van € 75.000,–.

De aanvragen worden in volgorde van datum van binnenkomst behandeld, waarbij alleen volledige aanvragen in behandeling worden genomen. Hier vindt u meer informatie over de subsidieregeling.

Voor vragen over de regeling of het programma Onbegrensd stuur een mail naar: onbegrensd@minbzk.nl

Onlinediensten Belastingdienst nu ook voor grensarbeiders te gebruiken

Vanaf medio december 2019 is het voor burgers en ondernemers uit andere EU-landen makkelijker om digitaal zaken te regelen met de Belastingdienst. Burgers en ondernemers uit België, Duitsland, Spanje, Kroatië, Luxemburg, Estland, Italië en het VK kunnen inloggen op MijnBelastingdienst en MijnBelastingdienstZakelijk met een EU-erkend inlogmiddel van die landen. Zij hebben geen DigiD meer nodig om in te loggen. Wel moeten ze een Nederlands burgerservicenummer hebben.

Iemand die bijvoorbeeld in België woont en in Nederland aangifte inkomstenbelasting moet doen, kan met het Belgische EU-erkende inlogmiddel inloggen op MijnBelastingdienst. Een DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer nodig. Ook Europese ondernemers die in Nederland bijvoorbeeld aangifte omzetbelasting moeten doen, kunnen inloggen met een EU-erkend inlogmiddel. Dat maakt zaken doen met de Belastingdienst eenvoudiger.  

Europese landen hebben afgesproken dat burgers en bedrijven nationale inlogmiddelen ook over de grens moeten kunnen gebruiken, zodat digitaal zaken regelen met overheidsorganisaties over de grens net zo makkelijk en veilig is als in eigen land. Een belangrijke voorwaarde is wel dat deze inlogmiddelen Europees goedgekeurd zijn. Naast de inlogmiddelen uit de bovengenoemde landen, worden er later meer Europese inlogmiddelen goedgekeurd voor gebruik over de grens.

ITEM roept op tot inzending dossiersuggesties voor grenseffectenrapportage 2020

ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility) voert onderzoek uit naar actuele transnationale en grensoverschrijdende problemen, onder andere in de vorm van een grenseffectenrapportage. In de vorige nieuwsbrief informeerden wij al over de publicatie van de editie van 2019 met onder andere de grenseffecten van de WNRA. Stakeholders in de grensoverschrijdende samenwerking worden elk jaar uitgenodigd dossiersuggesties te doen via een enquête. Ook voor dit jaar doet ITEM weer een oproep voor inzending van dossiersuggesties rondom wet- en regelgeving, beleid en/of handhaving van effecten in de grensregio. Op basis van de input selecteert ITEM dossiers die worden opgenomen in de grenseffectenrapportage van 2020. Dossiersuggesties kunt u tot en met 19 januari 2020 indienen via deze enquête.

Nieuws uit de regio

Grensevent Gemeente Landgraaf

Op 10 december organiseerde de gemeente Landgraaf het Grensevent: Grenzeloze Samenwerking. Tijdens dit evenement kwamen ondernemers samen vanuit Landgraaf, Üben-Palenberg en Geilenkirchen. Tijdens de avond waren er presentaties, een panelgesprek en een informatiemarkt. Ons jongerenprogramma Onbegrensd was op de informatiemarkt aanwezig met een stand, net als het GrensInfoPunt (GIP) en Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA). Tijdens deze avond zijn veel enthousiaste gesprekken gevoerd over mogelijke evenementen en samenwerkingsinitiatieven. Ook werd het magazine voor Grenzeloos Samenwerken gepresenteerd: Euregiobizz.

Grensevent Landgraaf