Beeld: Richard van Elferen

Nieuwsflits MKB-actieplan #03

In actie voor een sterker MKB

Hoe maken we het MKB sterker? Met het MKB-actieplan werken we daar aan. Volg op social media #NLonderneemt en #MKBactieplan en bekijk de YouTube-serie NLonderneemt. Deze nieuwsflits verschijnt met enige regelmaat.

Vragen over deze nieuwsbrief? Mail naar MKB-actieplan@minezk.nl

Uitnodiging voor 1 jaar MKB-actieplan

Een jaar terug lanceerde staatssecretaris Mona Keijzer het MKB-actieplan. Daarin kun je goed zien wat allemaal gedaan wordt om ondernemers meer ruimte te geven. En ook wat nieuwe accenten zijn waar extra geld en energie naar toe gaat, zoals digitalisering en arbeidsmarkt. Op 11 juli licht de staatssecretaris de resultaten toe van een jaar werken tijdens een netwerkbijeenkomst. We krijgen daar ook inspirerende presentaties van ondernemers. KOM OOK! Het is op 11 juli van 14.00-16.30 uur, bij RVO, Prinses Beatrixlaan 2, Den Haag. Je kunt je tot 4 juli 2019 aanmelden bij MKB-actieplan@minezk.nl.

Beeld: ©Ministerie van EZK

Betalen binnen 30 dagen

Overheden zijn wettelijk verplicht om binnen 30 dagen hun leveranciers te betalen. Dat gaat steeds beter, maar het gaat niet vanzelf. E-facturering helpt daarbij. In samenwerking met de gemeenten (VNG) en de provincies (IPO) heeft EZK een handig voorbeeldenboekje gemaakt en verspreid, Sneller betalen: zó doen we dat. Daarin staan interviews met collega’s en hele praktische tips. De staatssecretaris overweegt nu ook om voor het betalingsverkeer van bedrijven onderling een betalingstermijn van 30 dagen in te voeren. Na een evaluatie van de wet neemt ze daarover na de zomer een besluit.

Inspiratie voor snel betalingsverkeer

Beeld: ©Ministerie van EZK

Doe mee in de tweede ronde van MKB!dee

De overheid daagt bedrijven zelf uit om oplossingen te bedenken voor het omscholen en bijscholen van werknemers, voor levenlang ontwikkelen. Hiervoor is geld beschikbaar gesteld, door het ministerie van EZK en nu ook door de ministeries van OCW en SZW. Veertien ondernemers zijn vanaf december bezig met het uitwerken en concreet maken van hun MKB!dee. Ondertussen is de werving gestart van een nieuwe groep ondernemers. Aanmelding kan tot 27 augustus 2019.

MKB Idee

Beeld: ©Ministerie van EZK

MKB-toets nu verplicht

De MKB-toets is vanaf 1 mei 2019 verplicht voor alle wetgeving met ‘substantiële regeldrukgevolgen voor het mkb’. Na een aantal pilots is de toets dus nu echt ingevoerd. Hoe werkt het? Ondernemers praten al in een vroeg stadium mee over nieuwe wetten en regels die grote gevolgen voor het mkb kunnen hebben. In een panel geven de ondernemers aan of nieuwe wetten en regels werkbaar zijn. Ook kijken ze of er geen nieuwe problemen ontstaan door de nieuwe wetten en regels. Doel is om regeldruk voor mkb-ondernemers zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen.

Voortgangsrapportage over betere regelgeving en dienstverlening voor bedrijven

Beeld: ©Ministerie van EZK

Doe de (gratis) phishingtest

Mailberichten openen doen we de hele dag door, vaak zonder erbij na te denken. Klikken op een bedenkelijke link kan een hoop ellende veroorzaken: chantage, fraude, diefstal. Dit heet phishing. Veel mkb’ers worden het slachtoffer van deze vorm cybercrime. Het ministerie van EZK biedt samen met onder andere de politie en de Platformen Veilig Ondernemen een gratis MKB phishingtest aan.

RPCNH - gratis-mkb-phishingtest/

Beeld: ©Ministerie van EZK