Beeld: Richard van Elferen

Nieuwsflits MKB-actieplan #04

In actie voor een sterker MKB

Hoe maken we het MKB sterker? Met het  MKB-actieplan werken we daar aan. Volg op social media #NLonderneemt en #MKBactieplan en bekijk de YouTube-serie  NLonderneemt. Deze nieuwsflits verschijnt met enige regelmaat.

Vragen over deze nieuwsbrief? Mail naar MKB-actieplan@minezk.nl

Nieuwe Jaarbericht: investeren in groeivermogen

Harold Goddijn van het Comité voor Ondernemerschap overhandigde begin oktober het Jaarbericht Staat van het MKB 2019 aan staatssecretaris Mona Keijzer. Zijn analyse bij de data van het CBS: “Het gaat goed met de economie en met ondernemers, maar dat is niet het hele verhaal. Niet bufferen maar investeren, dat is wat kleine en middelgrote bedrijven moeten doen om concurrerend te blijven en te groeien. Daarbij hoort ook meer investeren in de vaardigheden en ontwikkeling van mensen. Vernieuwing zit ook in de manier waarop een bedrijf wordt geleid.” Er komt een kabinetsreactie.

Lees het jaarbericht en het e-zine met reacties van o.a. Barbara Baarsma en Mona Keijzer en interviews met ondernemers.

Beeld: ©EZK

Ook volgend jaar startups met beurs naar Silicon Valley

Tien academische startups mochten tijdens de zomer met een beurs van het ministerie van EZK naar Silicon Valley, het walhalla van de tech. Ze vertelden erover op de techbeurs CES Unveiled. Tim van de Rijdt van startup Mosa Meat: “Amerikanen hebben echt een mindset van groei, terwijl we hier in Nederland toch vaak kritisch en voorzichtig zijn. Als je zegt dat je iets in drie jaar doet, krijg je van hen de reactie: wat heb je nodig om het in één jaar te fixen?” Staatssecretaris Mona Keijzer is zo enthousiast dat ze volgend jaar weer beurzen beschikbaar stelt voor startups om naar de States te gaan. Lees hier meer. 

Beeld: ©EZK

Boer Heida en zijn online marketing

In de Werkplaats Online Ondernemen Groningen leren ondernemers voor hun marketing online actief te worden, met hulp van studenten uit de buurt. Janco Heida van De Streekboer is wilde een platform voor de boeren die hun regionale producten gezamenlijk willen aanbieden. “Daar was wel enige technische kennis voor nodig. Zaken als Google Analytics, het targeten van je klanten en de online marketing. Studenten van de Hanzehogeschool en de RU Groningen hebben hierbij geholpen.” Op initiatief van het ministerie van EZK worden door het hele land MKB Werkplaatsen opgezet waar ondernemers en onderwijs elkaar verder helpen met digitalisering. De KVK sluit hierop aan met gratis workshops digitalisering voor ondernemers.

Beeld: ©EZK

Beter Aanbesteden gaat door

De Actieagenda Beter Aanbesteden was in september afgerond, maar het is niet klaar. Maar liefst 23 acties zijn uitgevoerd om de praktijk van het aanbesteden te verbeteren. Staatssecretaris Mona Keijzer: “De afgesproken acties zijn uitgevoerd, maar overheden en bedrijfsleven zouden vaker naast elkaar dan tegenover elkaar moeten staan. Ik zie dan ook nog steeds ruimte voor verbetering.” Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Unie van Waterschappen (UvW) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (verantwoordelijk voor inkopen door het Rijk) en EZK (Aanbestedingswet) hebben aangegeven door te gaan. Lees hier meer.

Beeld: ©EZK

Gedragscode voor alternatieve financiers

Vanaf 1 juli 2019 geldt een gedragscode voor alle aanbieders van alternatieve financiering aan het mkb die zijn aangesloten bij de Stichting MKB-Financiering. De gedragscode bevat concrete uitgangspunten voor financiers op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisie transparantie, niet misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren, en passende zekerheden. De stichting gaat ook toezien op naleving. De gedragscode wordt jaarlijks geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Beeld: ©EZK

MKB-Ondernemerscongres

Het zal niemand die TV kijkt ontgaan zijn dat op 31 oktober een groot congres voor mkb’ers was in de Brabanthallen in Den Bosch, want RTL is de mediapartner en er is ruim reclame voor gemaakt. Er waren zo’n 2.000 ondernemers. Het ministerie deed mee als partner. Paul Veger, ondernemer en betrokken bij MKB!dee en de Pro-motor Awards van Katapult deed namens EZK een powersessie ‘Welcome in the future’. Collega’s van uitvoeringsorganisatie RVO en mentoren van NLgroeit stonden op de beurs. Op de site van RTL Z staan acht verhalen en interviews over het MKB-actieplan: van MKB!dee tot TechniekPact en van financiering tot 'Staat van het mkb'. 

Beeld: ©EZK

Máxima bij NLgroeit in Apeldoorn

Hare Majesteit Koningin Máxima ging donderdagmiddag 19 september in gesprek met ondernemers die willen groeien. Ze was aanwezig bij een regionaal evenement van NLgroeit bij Centraal Beheer in Apeldoorn. NLgroeit is een platform waar ondernemers elkaar helpen om hun volgende groeistap te zetten. Zo worden ondernemers gefaciliteerd bij het vinden van een passende coach, mentor of opleiding. Er zijn al meer dan 900 matches gemaakt en meer dan 300 mentoren aangesloten.

Beeld: ©EZK