Beeld: Richard van Elferen

Nieuwsflits MKB-actieplan #05

In actie voor een sterker MKB

Hoe maken we het MKB sterker? Met het  MKB-actieplan werken we daar aan. Volg op social media #NLonderneemt en #MKBactieplan en bekijk de YouTube-serie NLonderneemt. Deze nieuwsflits verschijnt met enige regelmaat.

Vragen over deze nieuwsbrief? Mail naar MKB-actieplan@minezk.nl

Steun overheid aan mkb gaat door

Veel ondernemers hebben het zwaar nu de tweede coronagolf aan de gang is en de gedeeltelijke lockdown al een paar weken de harde realiteit is. Het kabinet heeft op 27 oktober 2020 Aanvullingen op het steun- en herstelpakket bekendgemaakt. Meer sectoren komen nu in aanmerking voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. De horeca en de evenementenbranche bijvoorbeeld krijgen extra financiële steun. Praktische informatie hierover staat op rijksoverheid.nl/steunpakket en op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op een vraag er niet bij? Bel dan het KVK-adviesteam op 0800–2117.

Beeld: ©Ministerie van EZK

Overleven en vernieuwen: ondernemersverhalen

De nood is hoog bij veel ondernemers. Met steun van de overheid overleven is één, hun bedrijf vernieuwen of andere wegen inslaan is de grote uitdaging. Voor de een is dat moeilijker dan voor de ander, want het ene bedrijf is het andere niet en de ene sector is de andere sector niet. In dit digitaal magazine, dat uitkomt bij de Voortgangsrapportage MKB-actieplan 2020 ‘Vernieuwend mkb heeft toekomst’, staan verhalen van ondernemers. Hoe doen zij het? Zoals het verhaal van Jorrit Heinen: ‘Delfts blauw van oer-Hollands naar modern design’.

Beeld: ©Ministerie van EZK

MKB-actieplan: stevige basis voor herstel en vernieuwing mkb

Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Overleven en vernieuwen, daar gaat het om. De overheid geeft steun, werkt aan economisch herstel en helpt waar mogelijk bij aanpassen en vernieuwen. In de afgelopen drie jaar is veel gedaan om het klimaat voor ondernemers te verbeteren, voor bij- en omscholing, voor digitalisering, voor financiering, voor innovatie. De Voortgangsrapportage MKB-actieplan 2020 ‘Vernieuwend mkb heeft toekomst, die op 30 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd, laat zien dat er een stevige basis staat om op te bouwen.

Lees ook het digitaal magazine bij het MKB-actieplan 2020 over steun, herstel en vernieuwing voor het MKB.

Beeld: ©Ministerie van EZK

Familiebedrijven onmisbaar voor economie

“Familiebedrijven zijn onmisbaar voor onze samenleving en economie”,  stelt staatssecretaris Mona Keijzer bij een brief die ze naar de Tweede Kamer stuurde. Recente onderzoeken van het ministerie van EZK en van het CBS bevestigen dat. In het voorjaar zijn door de staatssecretaris gesprekken gevoerd met ondernemers en de brancheorganisatie FBNED, om knelpunten te inventariseren. Twee projecten van de MKB-deals, in Zuid-Limburg en Overijssel, richten zich nu op familiebedrijven. De fiscale BedrijfsOpvolgingsRegeling (BOR), belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit van familiebedrijven, wordt in 2021 geëvalueerd.

Beeld: ©Ministerie van EZK

Overheid investeert half miljard in startups en groeibedrijven

Het kabinet en Invest-NL gaan elk 250 miljoen euro investeren in start- en scale-ups. De bedoeling is het bedrag te verdelen over drie fondsinitiatieven: een fonds dat meer kapitaal vrijmaakt voor innovatieve scale-ups (het Dutch Future Fund), een fondsinitiatief gericht op kennisintensieve start- en scale-ups (een Deeptech Fonds) en een fonds voor het bevorderen van alternatieve financiering voor groeibedrijven. Daarnaast pakt het kabinet knelpunten aan die ondernemers, onderzoekers en organisaties vaak tegenkomen bij het ontwikkelen van kennis en nieuwe producten; denk aan financiering, talentontwikkeling of het omzetten van kennis in concrete producten of diensten.

Beeld: ©Ministerie van EZK

#AandachtVoorElkaar op de #DagvandeOndernemer

Morgen 20 november is de Dag van de Ondernemer. Geef jouw favoriete ondernemer dan een compliment, stuur een digitale ansichtkaart. Staatssecretaris Mona Keijzer opent op deze Dag van de Ondernemer 6 nieuwe MKB-werkplaatsen voor digitalisering, spreekt online met ondernemers in De Ronde Venen over ondernemen in deze tijd van corona en gaat op bezoek bij het Vakcentrum voor zelfstandige winkeliers in Woerden. “Ik wens alle ondernemers in Nederland de veerkracht toe die nodig is om in deze moeilijke tijd met elan door te gaan.”

Beeld: ©MKB-Nederland