Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat leest u in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook u te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Als ondernemer aan de slag met toegankelijkheid
MKB-Nederland vindt toegankelijkheid heel belangrijk. Daarom is het gestart met het programma MKB toegankelijk. Met dit programma wil MKB-Nederland andere ondernemers uitdagen om hun winkel of bedrijf toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. MKB-Nederland neemt hierin het voortouw, door eerst het eigen kantoor onder de loep te nemen. Meer weten?

Bekijk het filmpje
 

Kinderboeken: Inclusie kan niet vroeg genoeg beginnen
Sam en Sarah zijn twee helden in een rolstoel. In een prachtig getekende strip komt hun verhaal tot leven. Een verhaal over meedoen, over grenzen verleggen en angsten overwinnen. En vooral over hoe kinderen elkaar leren kennen en begrijpen door samen te spelen; rollend én lopend.

Lees meer

Andere mooie kinderboeken over inclusie vindt u bij schrijfster Joy Moonen. Zij stelde een unieke box samen bestaande uit vijf kinderboekjes. In de boekjes draagt de schrijfster vanuit haar eigen ervaring oplossingen en voorbeelden aan, aan ouders van en aan kinderen met een anders werkend lijf.

Lees meer

7 nieuwe ondertekenaars manifest Iedereen doet mee!

In de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 11 oktober) ondertekenden 7 gemeenten het manifest Iedereen doet mee! De gemeenten - Den Bosch, Ede, Noordenveld, Sint Anthonis, Vught, Waalre en Zoetermeer - sluiten zich daarmee aan bij een netwerk van gemeenten dat zich inzet voor een inclusieve samenleving. Het manifest is onderdeel van het VNG-project Iedereen doet mee! Met dit project stimuleert de VNG gemeenten om aan de slag te gaan met het VN-Verdrag Handicap.

Lees meer

Ook een kind met een handicap moet kunnen spelen

Welk kind wil niet graag (samen) buitenspelen?! Voor kinderen met een beperking is dat helaas lastig. Enerzijds komt dat doordat speelplekken voor hen niet toegankelijk zijn en anderzijds, omdat kinderen zonder beperking zelden samen spelen met kinderen mét een beperking. Dat moet anders kunnen.

Lees meer

Week van de Toegankelijkheid
Op maandag 7 oktober opende minister Hugo de Jonge de Week van de Toegankelijkheid. Dat deed hij in het Rijksmuseum, samen de minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en Illya Soffer, directeur van Ieder(in). Het e-zine van het programma Onbeperkt meedoen! staat geheel in het teken van het thema van de week ‘Lekker vrij! Doen wat je wilt’

Lees het e-zine

Iedereen heeft recht op vrijetijdsbesteding

Het College voor de Rechten van de Mens publiceert op 3 december het jaarlijks rapport over de naleving van het VN-verdrag Handicap. De toegankelijkheid van vrijetijdsbesteding, het thema van de Week van de Toegankelijkheid, is in het rapport een van de thema's.

Lees meer

Tim en Jacco van MKB Nederland

Ondertussen op de ministeries

Vrouw en man met een beperking die bellen blazen

Op de agenda

5 november: Landelijk congres 'Jouw gemeente inclusief!'
Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij 'Iedereen doet mee'. Met dit project wil de VNG gemeenten stimuleren aan de slag te gaan met het VN-Verdrag Handicap. Het belang van het verdrag wordt steeds duidelijker voor meer mensen. Tijdens dit congres staat het delen van kennis en goede voorbeelden centraal.

3 december: De Internationale Dag voor Mensen met een Beperking
Deze dag is bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden.

3 december: De Nationale Netwerkdag 'Gelijk is Gelijk'
Op deze netwerkdag kunnen mensen die zich bezighouden met de implementatie van het VN-verdrag Handicap elkaar op inspirerende wijze treffen.

Logo iedereen doet mee

Kijk- en luistertips

Filmserie De Terugkeer
Actrice Monique Kalkman, voormalig Paralympische tenniskampioene, speelt de doortastende en energieke zakenvrouw Josanna van Ree. En oh ja, ze kan niet lopen, maar dat is niet relevant. De uitzending van seizoen 1 van de 7-delige dramaserie De Terugkeer start op zaterdagavond 2 november bij RTV Rijnmond. Vervolgens is er wekelijks een aflevering te zien.

Lees meer

Social Model Animation
Een korte animatie die illustreert waar het VN-verdrag Handicap voor staat: de samenleving inrichten, zodat iedereen mee kan doen.  

Bekijk de animatie

Je zal het maar hebben
Je zal het maar hebben is weer op de buis! Jurre Geluk bezoekt jongeren die ondanks hun ziekte en beperking alles uit het leven halen. Vanaf 15 oktober 2019 om 21.25 te zien bij BNNVARA op NPO 3.  

Lees meer

Poster tv-serie De Terugkeer

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl