Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Steffie legt het vaccin uit

Leer Zelf Online heeft een module ontwikkeld waarin Steffie uitleg geeft over het vaccin tegen het coronavirus.

Steffie legt corona eenvoudig uit

Online corona-informatiepunt Vilans

Mensen met een beperking, senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona in hun persoonlijke leven. De informatie is uitgebreid met vragen en antwoorden over de coronavaccinatie en over de avondklok.

Kijk op het online informatiepunt Leven in coronatijd van Vilans

Webinar duidelijke en effectieve communicatie over corona

Op 4 februari (10.00 tot 10.45 uur) organiseert de Direct Duidelijk Tour het webinar Duidelijke en effectieve communicatie over corona. De Nederlandse samenleving is divers. Hoe zorg je voor duidelijke taal? Hoe maak je jouw communicatieboodschap inclusief en dus begrijpelijk voor iedereen?

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je via de website van de Direct Duidelijk Tour

Handreiking toegankelijk stemmen gepubliceerd

De VNG heeft in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) de Handreiking toegankelijk stemmen opgesteld. Deze handreiking geeft gemeenten tips voor het inrichten van een toegankelijk stemlokaal voor een specifieke doelgroep.

De handreiking is gemaakt vanuit het Actieplan Toegankelijk Stemmen. De handreiking informeert gemeenten over de mogelijkheid om een stemlokaal in te richten voor een specifieke doelgroep.

Handreiking toegankelijk stemmen: tips en voorbeelden voor het inrichten van een stemlokaal voor een specifieke doelgroep.

Stichting Prokkel organiseert Prokkelduo's op stembureaus

Stichting Prokkel nodigt mensen met een verstandelijke beperking uit om samen met iemand anders vrijwilliger te zijn op het stembureau: als Prokkelduo.

Lees hier meer: #Prokkelenverbindt: inclusieve stembureaus

Lancering routekaart voor toegankelijke festivals

Tijdens Eurosonic Noorderslag is de routekaart voor toegankelijke festivals aan de festivalbranche gepresenteerd. Zodra er weer festivals mogen plaatsvinden, biedt de routekaart festivalorganisatoren adviezen om hun festivals beter toegankelijk te maken. Ondanks het huidige verbod op festivals vanwege het coronavirus hebben festivalorganisatoren meegewerkt aan deze routekaart. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie heeft in co-creatie met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen de routekaart ontwikkeld.

Meer informatie is te vinden op de website van het Themanetwerk Festivals en Evenementen

Brailleprijs voor Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft de Braillepluim 2021 van Vereniging Onbeperkt Lezen ontvangen voor een wandelroute voor blinden en slechtzienden rond de schaapskooi in Hoog Buurlo. Deze route op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn, is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een plus krijgt.

Steffie
Beeld: ©Leer Zelf Online

Ondertussen op de ministeries

* is een praatplaat gemaakt om mensen met een verstandelijke beperking uitleg te geven over vaccineren. De Praatplaat ‘Prik tegen corona’ staat online

* was er op 20 januari een persconferentie over de lockdown tot en met ten minste 9 februari. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting persconferentie 20 januari voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. Informatie over de avondklok in eenvoudige taal staat ook op de site van de Rijksoverheid. Ook is er een beeldsamenvatting over de avondklok voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn.

* staat alle coronagerelateerde informatie van de regering op de website www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.

Prik tegen corona
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

In december publiceerde het programma Onbeperkt meedoen! weer een editie van het gelijknamige online magazine. Deze keer aandacht voor wat inclusive design en technologie kunnen betekenen voor mensen met een beperking. Een artikel uitgelicht: Sangeeta is doof en vertelt hoe belangrijk de SpeakSee voor haar is. Ze bepaalt zelf welk gesprek ze volgt en hoeft niet aan een collega te vragen wat er speelt. ‘Ik wil graag betrokken zijn bij alles wat er speelt’

Van ‘doctorandus’ naar ‘doctor Anders’

Stefan Verhaegh is adviseur bij de afdeling Kennis & Onderzoek (BuRO/NVWA) en is actief voor de LEAGUE, het netwerk voor en door rijksambtenaren met een bijzonderheid. Stefan promoveert in december 2010 na een periode van 5 jaar onderzoek, bloed, zweet en tranen. Halverwege zijn promotietraject liep hij vast en raakte overspannen. Verzand in details en feiten. In de druk van plannen en deadlines halen. Hij kreeg de diagnose autisme. Dankzij goede hulp kon hij snel weer aan de slag. Lees het verhaal van Stefan

Zingen met je ogen

De Noorse Mia zingt het liedje "hoofd, schouder, knie en teen" met behulp van Eyegaze en software dat ontwikkeld is door het Noorse E-Mussik project. Ze zingt elke keer een woord of een deel van het liedje door naar een button op het scherm te kijken. Luister naar het liedje 'Sing with your eyes! Hode, skulder, kne og tå'

Geen dagbesteding maar werk!

In de documentaire televisieserie voor omroep HUMAN – De Wasstraat – staan vijf werknemers met achterstand op de arbeidsmarkt centraal. De serie portretteert op intieme wijze de strijd om ‘erbij te horen’, het niet begrepen worden en de verwarring om alledaagse dingen. Bekijk de aflevering 'Geen dagbesteding, maar werk! Wasstraat met succes gerund door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Welk bedrijf volgt?'

De serie van vijf afleveringen werd dagelijks uitgezonden van 4 t/m 8 januari op NPO2. Terugkijken kan op de site van NPO2 DOC

Terugkijken webinar Direct Duidelijk toegankelijke verkiezingen

Bekijk het webinar van 21 januari van Direct Duidelijk dat over toegankelijke verkiezingen ging.

SpeakSee
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

13 februari (14.00 uur- 15.30 uur): Debat in Duidelijke Taal

ProDemos organiseert het online verkiezingsdebat in Duidelijke Taal. Dit debat is bedoeld om mensen met een licht verstandelijke beperking op een informele en aansprekende wijze te helpen om tot een stemkeuze te komen. Deelname is gratis.

31 januari: Webinar De Alles is Anders!? show - Over-leven met zorg

Hoe gaat het met jou, als vader, moeder, broer of zus door de komst van een kind met zorg? Elk gezin heeft als uitdaging om werk-leven-opvoeden in een goede balans te houden. Wanneer er binnen het gezin een kind is met een zorgvraag - en alles wat daar verder bij komt kijken - wordt het opnieuw vinden en behouden van de juiste balans een nog grotere uitdaging. Lees meer over het eerste webinar van dit drieluik

Stem jij ook
Beeld: ©Vereniging LFB

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl