Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshovenvan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Meicirculaire: extra geld gemeenten voor Jeugdzorg

In de vrijdag 31 mei gepubliceerde meicirculaire is te lezen hoe de door het kabinet extra toegezegde middelen voor Jeugdzorg worden verdeeld over de gemeenten. Over de jaren 2019 tot en met 2021 gaat het om een bedrag van een miljard. Hiernaast worden de actuele berekeningen van de accressen gepresenteerd voor de komende jaren. De meicirculaire 2019 informeert de gemeenten over de omvang en de verdeling van de algemene uitkering, de integratie-uitkeringen - inclusief die voor het sociaal domein - en de decentralisatie-uitkeringen uit het gemeentefonds voor de jaren 2019 en verder.

Meicirculaire: extra geld gemeenten voor Jeugdzorg

Oplossing voor terugvorderen huurtoeslag

Er is een oplossing gevonden voor huurders die begeleid wonen via een instelling en onterecht geen huurtoeslag hebben ontvangen of hebben moeten terugbetalen. Dat schrijft minister Ollongren (BZK) vandaag, mede namens staatssecretarissen Blokhuis (VWS) en Snel (Financiën), in een brief aan Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Deze huurders leken eerst geen recht te hebben op huurtoeslag, maar volgens rechterlijke uitspraken moet ook gekeken worden naar de omstandigheden van de huur. De Belastingdienst gaat vergelijkbare zaken van mensen die geen huurtoeslag kregen of deze moesten terugbetalen, opnieuw beoordelen op basis van regels die beter aansluiten bij de praktijk.

Oplossing voor terugvorderen huurtoeslag

Kabinet investeert 65 miljoen euro in beleid startups en scale-ups

Het kabinet gaat de komende vier jaar 65 miljoen euro extra investeren in het Nederlandse startup- en scale-upbeleid. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stelt het bedrag beschikbaar om knelpunten rondom personeel en financiering aan te pakken. Een sterk klimaat voor startups en scale-ups is cruciaal voor de aanwas en doorgroei van technologiebedrijven. Met dit stevige pakket aan maatregelen is het Nederlandse startup en scale-up ecosysteem in staat om tot de wereldtop te behoren.

Kabinet investeert 65 miljoen euro in beleid startups en scale-ups

EU-landen en autofabrikanten delen informatie voor meer verkeersveiligheid

Europese lidstaten, autofabrikanten en aanbieders van navigatiesystemen gaan informatie over de omstandigheden op weg delen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat sprak dit vandaag af samen met vier andere Europese landen tijdens het ITS-congres in Eindhoven. Door deze afspraken krijgen miljoenen automobilisten in ons land toegang tot meer informatie over onveilige situaties op de route.

EU-landen en autofabrikanten delen informatie voor meer verkeersveiligheid

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl