Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Blokhuis verbiedt lachgas door plaatsing onder Opiumwet

Blokhuis verbiedt lachgas door plaatsing onder Opiumwet

Staatssecretaris Blokhuis gaat lachgas voor oneigenlijk recreatief gebruik verbieden door het op lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Dit besluit volgt op een risicobeoordeling van lachgas door het CAM. De afgelopen jaren wordt lachgas steeds vaker als recreatief roesmiddel gebruikt, wat leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen. Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas worden van het verbod vrijgesteld.

Blokhuis verbiedt lachgas door plaatsing onder Opiumwet

NCTV: Dreigingsniveau naar 3, aanslag in Nederland voorstelbaar

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland vastgesteld op niveau 3 van de 5. Dat betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is. Het niveau stond in het vorige dreigingsbeeld nog op niveau 4. Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden het dreigingsniveau aan te passen. Dat staat in het 51ste Dreigingsbeeld van de NCTV.

NCTV: Dreigingsniveau naar 3, aanslag in Nederland voorstelbaar

Minister Wiebes aanwezig bij sluiten gaswinningslocatie Ten Post

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, was zojuist te gast op de voormalige gaswinningslocatie Ten Post in de provincie Groningen. Hij was hier getuige van het ontmantelingsproces van de locatie. Al vanaf de zomer van 2022 is er naar verwachting - bij gemiddelde temperaturen - geen gaswinning uit Groningen meer nodig. Sluiting van deze locatie is daar een concrete en onomkeerbare stap in.

Minister Wiebes aanwezig bij sluiten gaswinningslocatie Ten Post

Minister wil vrije ruimte voor scholen

Minister Slob (onderwijs) wil scholen vrije ruimte geven om het onderwijs in te vullen. Behalve verplichte aandacht voor bijvoorbeeld rekenen en taal, mogen scholen zo’n 30% van de onderwijstijd naar eigen inzicht invullen. Dat staat in de kabinetsreactie over het verbeterde curriculum die de minister vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. In het curriculum staat wat leerlingen moeten kennen en kunnen. De kabinetsreactie is een volgende stap om het curriculum te verbeteren.

Minister wil vrije ruimte voor scholen

Van Nieuwenhuizen tekent Tracébesluit: wegverbreding A2 Midden-Limburg stap dichterbij

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag het Tracébesluit (TB) voor de verbreding van de A2 Het Vonderen – Kerensheide ondertekend. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het grootste wegproject in Limburg van de komende jaren.

Van Nieuwenhuizen tekent Tracébesluit: wegverbreding A2 Midden-Limburg stap dichterbij

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl