Nieuwsbrief Regeringsnieuws - FGM in basispakket voor diabetespatiënten met intensieve insulinebehandeling

FGM in basispakket voor diabetespatiënten met intensieve insulinebehandeling

De sensortechnologie Flash Glucose Monitoring (FGM) komt in het basispakket voor diabetespatiënten die afhankelijk zijn van een intensieve insulinetherapie en daarom vaak moeten vingerpikken. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft dit vandaag in zijn standpunt bekendgemaakt. Minister Bruins (Medische Zorg) vindt het goed dat er voor deze groep patiënten nu duidelijkheid is over de vergoeding van FGM.

FGM in basispakket voor diabetespatiënten met intensieve insulinebehandeling

Collectief naar rechter voor schadevergoeding bij massaschade

Burgers en bedrijven die massaal schade lijden omdat ze de dupe zijn geworden van bijvoorbeeld een auto waarmee is gesjoemeld, kunnen vanaf 1 januari 2020 samen naar de rechter om hun schade vergoed te krijgen. De wet van minister Dekker (Rechtsbescherming) die massaschade afwikkelt in een collectieve actie, treedt dan in werking.

Nieuwe wet per 1 januari 2020: collectief naar rechter voor schadevergoeding bij massaschade

Extra investering werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking

Het kabinet stelt € 8 miljoen euro beschikbaar voor de pilot generieke werkvoorziening. Werkgevers kunnen via deze pilot een aanvraag indienen voor de aanpassing van één of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf. Zo moet het voor werkgevers simpeler worden om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. 

Extra investering werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking

Pilot brede beveiligingsaanpak gemeenten van start

Met behulp van experts op het gebied van integrale beveiliging gaan de gemeenten Almelo, Berkelland, Breda, Dalfsen, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Saba, Tiel, Tilburg en Venlo de komende maanden aan de slag met diverse onderdelen van hun beveiliging. Zij doen dat in het kader van de pilot integrale beveiligingsplannen voor gemeenten. Zo wil het ministerie van BZK gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een brede beveiligingsaanpak voor de eigen organisatie.

Pilot brede beveiligingsaanpak gemeenten van start

Kabinet presenteert nieuw Nationaal Actieplan Mensenrechten

Of het nu gaat om het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, hulp bij schulden, studiefinanciering of arbeidsbemiddeling na baanverlies; voorzieningen van de overheid moeten altijd toegankelijk zijn. Dat staat in het Nationaal Actieplan Mensenrechten 2020 dat minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag heeft gepresenteerd. Met het Actieplan wil het kabinet de toegankelijkheid van voorzieningen verbeteren en daarmee een gerichte impuls geven aan de realisering van mensenrechten in Nederland.

Kabinet presenteert nieuw Nationaal Actieplan Mensenrechten

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl