Gedragsadviezen

Deze publicatie is een uitgave van alle ministeries gezamenlijk, verenigd in het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). In dit rapport wordt vanuit het gedragswetenschappelijke perspectief naar vijf maatschappelijke vraagstukken gekeken: klimaat, digitalisering, gelijke kansen in het onderwijs, wonen, en niet-gebruik van voorzieningen. Het maakt inzichtelijk welke kansen er liggen voor de ministeries, hun uitvoerders en toezichthouders om met gedragskennis effectiever beleid te maken. Deze zijn geformuleerd als concrete beleidsaanbevelingen en kansrijke ideeën die het waard zijn om nader te onderzoeken.

Gedragsadviezen (PDF | 59 pagina's | 4,3 MB)

Aanleiding

Gedragsinzichten worden geleidelijk aan steeds meer benut in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie. Uit voortgangsrapportages blijkt echter dat deze toepassing momenteel een sterk ad hoc karakter heeft. Het ontbreekt vaak nog aan een samenhangende en structurele aanpak waarin gedragskennis verankerd wordt in het beleidsproces. Met dit rapport wil BIN NL een indruk geven van wat het gedragsperspectief te bieden heeft op de hierboven genoemde transities en thema’s.

BIN NL

Het Behavioural Insights Netwerk Nederland geeft dit rapport uit op eigen initiatief. BIN NL is een samenwerkingsverband voor de toepassing van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie. Het netwerk faciliteert het onderling uitwisselen van kennis en ervaring en speelt daarnaast een ondersteunende en aanjagende rol.

Voor meer informatie raadpleeg de BIN NL-website: www.binnl.nl