8 argumenten om de herhaalprik niet te nemen (en waarom je het wél zou moeten doen)

Vrijwel alle coronamaatregelen zijn losgelaten. En ook al is het coronavirus niet weg, kunnen we toch grotendeels ons gewone leven weer oppakken. Heeft de herhaalprik voor 60-plussers dan nog wel zin? Dokter Ted van Essen, bekend van tv-programma 'Tijd voor Max', reageert op 8 veel gehoorde argumenten om de herhaalprik niet te halen. Én hij legt uit waarom je het wél zou moeten doen.

Vergroot afbeelding Ted van Essen
Beeld: ©Cees Wouda
Dr. Ted van Essen.

Dr. Ted (G.A.) van Essen is gepensioneerd huisarts. Van Essen is onder andere voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, vaccinatiearts corona bij de GGD regio Utrecht en hij is regelmatig te gast als dokter Ted in het tv-programma Tijd voor MAX.

1. De herhaalprik heeft geen zin, je wordt toch ziek.

“We weten inmiddels dat je ook mét een vaccinatie nog corona kunt krijgen. Het vaccin beschermt ongeveer tot 4 weken tegen besmetting. Dus ook met een herhaalprik kan je nog ziek worden. Maar, het vaccin voorkomt wél dat je ernstig ziek wordt. Je ziet dit ook aan de opnamecijfers van ziekenhuizen. Bij 60-plussers is 3 maanden na de laatste vaccinatie een afname van de bescherming te zien. Daarom is de herhaalprik juist voor deze groep mensen zo belangrijk.

“Het is voor mensen boven de zestig jaar ontzettend belangrijk om de prik te blijven herhalen”

Een hogere leeftijd is trouwens niet het enige, maar wel het grootste risico om ernstig ziek te worden. Mensen jonger dan 60 jaar met een ernstig verminderde weerstand krijgen de prik overigens ook aangeboden, dit gaat via de medisch specialist.”

2.    Ik heb al die tijd geen corona gekregen, dus waarom zou ik nu nog de herhaalprik halen?

“Dit zie je bij elke infectieziekte. Vroeger bij de mazelen waren er ook kinderen die niet ziek werden, terwijl de hele omgeving besmet was. Het kan toeval zijn. Of het genetisch is, daar zijn nog geen antwoorden op. Maar dat je eerder geen corona hebt gekregen, wil niet zeggen dat je niet alsnog heel erg ziek kan worden. Ook omdat de bescherming van een eerdere vaccinatie na verloop van tijd afneemt."

3. Ik had minder last van corona dan van mijn verkoudheid.

“Sommige mensen zijn asymptomatisch en krijgen zelfs helemaal geen last van corona. Dat geldt ook voor griep. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking krijgt jaarlijks griep; de helft daarvan merkt daar helemaal niets van. Bij elk virus is er een heel breed spectrum te zien van mensen die ernstig ziek worden tot mensen die alleen hele milde verschijnselen, of nergens last van krijgen. En waar jij staat in dat spectrum, is niet te voorspellen. En dit gaat ook niet voor elk virus hetzelfde op. Je kunt niets merken van de ene coronavariant en van de andere ontzettend ziek worden.”

4. Eerdere coronavaccinaties die ik heb gehaald zijn voldoende. 

“Het is bewezen dat dit niet het geval is. We weten dat de antistoffen langzaam teruglopen. En dat hierdoor de kans om ernstig ziek te worden na verloop van tijd weer oploopt. We hoopten natuurlijk dat het vaccin eeuwige bescherming zou bieden, maar dat is helaas niet zo. Voor ouderen en mensen met een zeer verzwakt immuunsysteem is het daarom belangrijk om de herhaalprik te halen, omdat bij hen de bescherming sneller kan afnemen.”

5. Je kunt beter immuniteit opbouwen door corona te krijgen.

“Dat is nog niet bekend. Om dat te weten te komen, is grootschalig wetenschappelijk onderzoek nodig. Er zijn ook mensen die al drie of vier keer corona hebben gekregen. Je bouwt na het krijgen van corona dus niet perse een betere weerstand op tegen het virus. Bovendien kun je van corona behoorlijk ziek worden en is dat zeker niet zonder gezondheidsrisico’s waar je op de langere termijn last van kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met Long COVID.”

6. Ik heb geen zin in de bijwerkingen.

“Het merendeel van de mensen heeft “gewone” vaccinatiereacties: een dag niet helemaal lekker, een beetje pijn in de arm, misschien een beetje verhoging. Bij de eerste vaccinatie hadden veel mensen last van bijwerkingen. Slechts een heel klein deel van de bevolking reageert allergisch op het vaccin.”

7. Ik wacht met de herhaalprik tot het najaar.

"Ook nu kun je nog steeds corona krijgen. Je hoort minder over corona, omdat je niet meer naar de GGD hoeft om je te laten testen en er dus ook geen dagelijkse besmettingscijfers in het nieuws worden genoemd, maar corona is nog steeds aanwezig. Als corona helemaal verdwenen zou zijn tot aan de herfst, dan zou een herhaalprik nu niet nodig zijn. Maar dat is absoluut niet het geval. Corona is niet weg.”

“Het virus zal waarschijnlijk altijd onder ons blijven. We moeten onze afweer blijven trainen”

8. Ik wil niet bezig blijven met vaccineren.

“Vergelijk het met een veiligheidsgordel in de auto. Je draagt hem niet maar één keer, je draagt hem iedere keer. Je gaat niet maar één keer naar de sportschool om in conditie te blijven. Dit moet je blijven herhalen. Dat gewenningspatroon moeten we bij corona ook krijgen: het virus zal waarschijnlijk altijd onder ons blijven. We moeten onze afweer blijven trainen. Het vaccin werkt helaas niet eeuwig. Het is daarom ontzettend belangrijk voor mensen boven de zestig jaar om de prik te blijven herhalen om ernstige ziekte te voorkomen.”

Een stukje veiligheid voor Magda

Magda Moonen (69) uit Zoetermeer kreeg eind december haar boosterprik en eind april haalde ze haar herhaalprik. Magda:

“Ik heb tot nu toe geen corona gehad, maar twijfelde niet om de prikken te halen. Op mijn leeftijd loop ik toch meer risico. Mocht ik het nu alsnog krijgen, dan is het minder heftig.”

De reden om te kiezen voor de herhaalprik was voor Magda een stukje veiligheid.

“Ik voel me nu veiliger in gezelschap van mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden. En voel mij vrijer om op pad te gaan en meer onder de mensen te zijn. Toen ik nog niet gevaccineerd was, heb ik daar toch behoorlijk wat concessies in gedaan. Om tot een goede keuze te komen heb ik onder andere met mijn dochter gesproken, zij werkt in de zorg, en vertelde mij over de voor- en nadelen van vaccinatie. De beslissing was snel gemaakt. Een afspraak maken ging erg gemakkelijk en ik kon alle keren snel terecht. Inmiddels is het bijna een routine. Last van bijwerkingen had ik gelukkig nauwelijks, een beetje hoofdpijn en een stijve arm. Niets noemenswaardigs, daar doen we het voor”