Auction design for offshore wind site licence auctions (Engelstalig)

NERA Economic Consulting presenteert in dit rapport aanbevelingen voor het optimale veilingmodel voor het veilen van één of twee vergunningen voor een windpark op zee.

In tegenstelling tot eerdere vergunningverlening, betalen winnaars in deze opzet voor een vergunning in plaats van dat ze subsidie ontvangen. Het voorgestelde ontwerp is een meerrondenveiling met oplopende biedingen (multi-round ascending bid format (MRA)), dat functies ontleent aan zowel de simultane meerrondenveiling ('simultaneous multiple round ascending auction' (SMRA)) en klokveiling, twee veelgebruikte veilingmodellen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van een wetsvoorstel dat de mogelijkheid om de vergunning voor een windpark op zee te veilen toevoegt aan de Wet windenergie op zee, zie https://www.internetconsultatie.nl/wijzigenwetwindenergieopzee. Dit rapport is een nadere verkenning van hoe een veiling, mocht daarvoor gekozen worden, eruit zou kunnen zien. Dit rapport bevat een Nederlandstalige samenvatting.