Productie van medische isotopen met cyclotrons, een vergelijkende studie tussen Denemarken en Nederland

De Technopolis groep heeft onderzocht of vergroting van de cyclotroncapaciteit in Nederland een deel van de verwachtte problemen ten aanzien van toekomstige voorzieningszekerheid van medische isotopen kan verkleinen. Hiervoor is de situatie in Denemarken bestudeerd, aangezien Denemarken geen reactor-gebaseerde productie heeft van medische isotopen maar wel veel regionale en lokale deeltjesversnellers (cyclotrons). Concluderend is de capaciteit voor deeltjesversnellers vergelijkbaar in Nederland en Denemarken, is er geen additionele investering nodig voor het verkleinen van voorzieningszekerheid risico’s en kunnen cyclotrons niet de reactor-capaciteit vervangen.

Het rapport is in het Engels met een Nederlandstalige managementsamenvatting.