Speech van Maarten Camps, Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken, bij de HSD Campus

Toespraak van Maarten Camps, Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken, op de HSD Campus in Den Haag bij de opening van de Cyber Security Week 2017 op 25 september 2017.

Bedankt voor dit rapport: ‘Cyber Value at Risk’. Dit rapport drukt ons weer eens met de neus op de feiten en alarmeert ons. Het is dan ook toepasselijk dat we hiermee de cybersecurity week van The Hague Security Delta beginnen. Zoals we onze delta beschermen tegen water, zo moeten we onze data beschermen met digitale dammen. We kennen allemaal de schrikbeelden van onbeschermde digitalisering: gegijzelde bedrijfsgegevens, verkiezingen die kunnen worden gehackt, privéfoto’s die ineens op straat liggen. En als bedrijven geen sterke digitale dammen hebben, wat kan er dan wegstromen? We hebben net gehoord dat dit bij grote bedrijven kan oplopen tot jaarlijks 9 miljard euro, en bij het MKB tot 1 miljard.

Daniel Ropers, medeoprichter van Bol.com en nu CEO van SpringerNature, stelde laatst een retorische vraag: ‘Wie begint nu nog een bedrijf zónder internetcomponent?’

Eigenlijk moet dan direct de vervolgvraag zijn: ‘Wie begint nu nog een bedrijf zónder dat het cyber veilig is?’

Wie bouwt er nou geen dammen rondom zijn intellectueel eigendom, de gegevens van klanten, de dagelijkse communicatie. Cybersecurity is een randvoorwaarde om te kunnen ondernemen. En daarmee is cybersecurtiy een randvoorwaarde voor economische groei. Dat besef moet hier en daar nog indalen, en dit rapport helpt daarbij.

Want de kloof in kennis is groot. Aan de ene kant is daar de elfjarige cybergoeroe Rueben Paul, die in mei, op het podium van de One Conference, zijn teddybeer hackte. Het is zo‘n sterk beeld, dat het de hele wereld over ging en velen van u zich dit nog zullen herinneren. Rueben heeft laten zien dat zelfs zoiets onschuldigs als een teddybeer, een instrument kan worden voor cybercriminelen. Aan de andere kant zijn er nog steeds CEO’s die hun e-mail beveiligen met een wachtwoord als ‘Welkom123’.

Een smart phone heeft een smart person nodig. En een smart economy heeft smart companies nodig.

Veel grote bedrijven hadden pas door hoe belangrijk het installeren van updates is, toen het dit voorjaar misging. Gijzelsoftware WannaCry zag een gaatje in de digitale dam van deze bedrijven, en pakte zijn kans. In Nederland was de schade relatief beperkt, maar dat verzekert ons niet van voortdurende veiligheid.

Uit onderzoeken blijkt dat kleine en middelgrote bedrijven achterlopen met het bouwen van digitale dammen, en dus met cybersecurity. Dat baart zorgen, want het midden- en kleinbedrijf is de banenmotor van Nederland. Dit rapport van Deloitte onderstreept deze zorgen en roept op tot actie vanuit overheid en bedrijfsleven. Het kabinet heeft vorige week bekend gemaakt dat jaarlijks 26 miljoen voor cybersecurity beschikbaar wordt gesteld. Daarmee worden meerdere acties gefinancierd, waaronder de oprichting van het Digital Trust Centre – het DTC. In het Digital Trust Centre zullen ondernemers samenwerken met elkaar, en met de overheid, om hun digitale veiligheid te versterken.

Bijvoorbeeld door elkaar te informeren bij een digitale dreiging, door kennis te delen en door samen te werken aan oplossingen. Het stimuleert bewustwording en initiatieven vanuit bedrijven. Ondernemers kunnen met behulp van het DTC hun digitale dammen versterken.

Want alleen gezamenlijk kunnen we de kenniskloof dichten. The Hague Security Delta speelt daarin een cruciale rol, door wetenschap, bedrijfsleven en overheid samen te brengen. Door samen te werken kunnen we sterke dammen rondom de gevoelige informatie van bedrijven, overheden en individuen bouwen.

En daar horen grote ambities bij. Er liggen veel economische kansen in digitalisering en in de bescherming daarvan. We willen de digital gateway to Europe zijn. We zijn al goed op weg, met de Amsterdam Internet Exchange: het grootste internetknooppunt ter wereld. En de Nederlandse cybersecuritysector groeit enorm, met meer dan 14% per jaar. Nederland moet veilig zijn, ‘a safe place to do business‘.

Dat is van belang voor ondernemers , voor onze welvaart en voor onze economische groei. Voor de boer, die een drone gebruikt om zijn gewassen te monitoren. En voor het metaalbewerkingsbedrijf dat exact de juiste afmetingen moet afleveren, en daarvoor vertrouwt op zijn digitaal aangestuurde machines.  Steeds meer ondernemers zullen moeten inzien dat het beveiligen van hun unieke ideeën, hun bedrijfsgegevens en klanteninformatie, onmisbaar is.

Ik vertrouw erop dat het digitaal beveiligen van een onderneming net zo vanzelfsprekend wordt als het afsluiten van de voordeur na sluitingstijd. Om dit te realiseren hebben we natuurlijk veel meer cybersecurity-experts, programmeurs en systeembeheerders nodig.

Op dit moment is de vraag naar talent vele malen groter dan het aanbod. Ik ben dan ook blij met het Hacklab voor kinderen dat vandaag plaatsvindt. Zo wordt enthousiasme aangeboord bij de ethische hackers en software engineers van de toekomst. Op een speelse manier leren zij de talen van de toekomst, zoals Python en JavaScript.

Zij worden de architecten van de digitale deltawerken. Door onze smart phones, smart companies en smart governments waterdicht te maken. Zo voorkomen we natte voeten in onze digitaliserende wereld.

Ik wens u allen een inspirerende cyber security week toe.