Dankwoord door minister Van Engelshoven bij de prijsuitreiking van de Zilveren Pen 2019

Dankwoord door minister Van Engelshoven (OCW) bij de uitreiking van de Zilveren Pen 2019, op 17 maart 2019 te Amsterdam.

[Het gesproken woord geldt!]

Het betekent veel voor me om deze prijs te mogen ontvangen van jullie - van de makers.

Voor mij begint de waarde van cultuur bij jullie – bij de makers. Ik kan genieten van prachtige films dankzij de passie waarmee jullie verhalen op het witte doek tot leven brengen.

Zoals het ingrijpende Dirty God, waarin we een jonge vrouw volgen met een verminkte huid. Of – van een heel ander kaliber – de voor mij herkenbare serie Oogappels.

Maar ik besef dat er met enkel passie geen boterham besmeerd kan worden. Daar is meer voor nodig. Ruimte, zichtbaarheid, een eerlijke beloning.

Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt wat van ons allemaal. En jullie pakken die verantwoordelijkheid - gezamenlijk!

Dat zag ik paar weken geleden op het symposium van het Filmmakersinitiatief, in het EYE Filmmuseum. Ik zag hoe gedreven vakmensen open en eerlijk het gesprek aangingen. Over wat goed gaat, en wat niet goed gaat. Over hoe het beter kan, en hoe het beter moet. En over jullie eigen rol in dat proces.

Ik vond het bijzonder dat het daarbij niet over geld ging, maar over kwaliteit. Jullie leggen de lat hoog.

En dat de urgentie gevoeld werd, was duidelijk. De zaal van EYE zat vol. Vol met scenaristen, acteurs, regisseurs, cameramensen - vol met makers. Het was bijzonder inspirerend.

Beste mensen,

Precies deze eenheid en deze gesprekken onder makers zijn nodig. Gesprekken over wat jullie gezamenlijk kunnen doen om de kwaliteit verder te verbeteren. Ook ik zal mij blijven inzetten om hier een bijdrage aan te leveren.  Deze prijs is voor mij een betekenisvol signaal. Een aanmoediging om deze dialoog voort te zetten.

Dank jullie wel.