Toespraak van minister Van Engelshoven bij de opening van ‘le Boekenbal’, op 28 juni 2019, te Parijs

Toespraak van minister Van Engelshoven bij de opening van ‘le Boekenbal’, op 28 juni 2019, te Parijs.

[Het gesproken woord geldt!]

Chers amis,

Quel plaisir de vous voir tous ici pour Le Boekenbal. C’est la quatrième édition de cette fête de les écritures, des litteratures.

C'est en même temps une célébration des relations culturelles entre la France et les Pays-Bas. Je suppose que je ne remets pas en question de cette amitié en continuant en ma langue – un interprète vous aidera à me comprendre.

"U kunt twee dagen zonder eten – zonder poëzie nooit."

Dat schreef Charles Baudelaire in ‘De salon van 1846’. Met zijn uitspraak wilde hij de bourgeoisie overtuigen van het belang van kunst. Burgers die dachten dat ze wel degelijk zonder poëzie konden, kenden zichzelf niet, aldus de schrijver.

Een opmerkelijke uitspraak van een schrijver uit Frankrijk – de bakermat van de haute cuisine. Het land van Escoffier en Bocuse. Waar alleen de hoofdstad al meer sterrenrestaurants telt dan heel Nederland.

 En toch denk ik dat wij ons hier wel zullen herkennen in de stelling van Baudelaire – Fransen én Nederlanders. Eten is vanavond het thema, maar het draait hier in de eerste plaats natuurlijk om de letteren,  om de verhalen en het boek.

Eten en kunst is altijd een vruchtbare combinatie geweest: denk aan de Aardappeleters van Van Gogh, aan de iconische film La Grande Bouffe,of aan de meest vertaalde Nederlandse roman aller tijden: Het Diner van Herman Koch. (Dat is in maar liefst 33 talen vertaald!)

Ik weet zeker dat die combinatie ook vandaag weer tot veel moois zal leiden, met onder anderen Connie Palmen, Tommy Wieringa, Stefan Hertmans en Marjolijn van Heemstra in ons midden.

Niet alleen hier, vandaag maar het hele jaar door zorgen de ambassade en het Letterenfonds ervoor dat de Nederlandse literatuur in beeld is.

Zo was Nederland afgelopen maand met 12 dichters goed vertegenwoordigd op de Marche de la Poesie op de Place Saint Sulpice;

En in mei was er een succesvol ‘café Amsterdam’ in Maison de la Poesie, met een tiental invloedrijke schrijvers.

En ook buiten Parijs zet de ambassade de Nederlandse literatuur in de schijnwerpers, bijvoorbeeld op de literaire festivals van Cognac, Montpellier, Montreuil en Le Havre. Alles onder de vlag van de intensieve ‘Phare du Nord’-campagne.

Vanaf deze plek zou ik iedereen die daarbij betrokken is hartelijk willen danken. Want wat zij doen is niet alleen goed voor het boekenvak – voor schrijvers en uitgevers. Ze doen er ook lezers een enorm plezier mee. Die genieten er niet alleen van, ze steken er ook nog wat van op: ze leren zich in te leven in anderen, en verwerven kennis.

Daarnaast prikkelt lezen de verbeelding, en vergroot het je maatschappelijke kansen. Kortom: uw werk kan niet genoeg gewaardeerd worden!

Beste mensen,

Eerder vandaag mocht ik bij de viering van het 1e ustrum van het Atelier Néerlandais aanwezig zijn - een geweldige werkruimte voor Nederlandse en Franse cultuurmakers en ondernemers in de creatieve industrie, direct om de hoek van de nationale assemblée.

Le Boekenbal loopt daar een jaartje achter op dat Atelier Néerlandais, maar dat gaat u volgend jaar ongetwijfeld goedmaken.

Ik verheug me er nu al op!

Dank uw wel!