Toespraak van minister Van Engelshoven bij de viering van het 5-jarig bestaan van het Atelier Néerlandais

Toespraak van minister Van Engelshoven bij de viering van het 5-jarig bestaan van het Atelier Néerlandais, op 28 juni 2019 in Parijs.

[Het gesproken woord geldt!]

Chers amis,

Bienvenue à l'Atelier Néerlandais. Merci d'être avec nous pour fêter le cinqième anniversaire de l’atelier Néerlandais.

Si vous me le permettez, je vais continuer en néerlandais. Avec l’aide precieuse de notre interprète.

5 jaar lang al is dit de plek in Parijs die symbool staat voor de culturele ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk. De plek ook waar die ontmoeting daadwerkelijk plaatsvindt. Waar Nederlandse cultuurmakers en ondernemers in de creatieve industrie zich presenteren, en waar Franse, Nederlandse en internationale netwerken versmelten.

Het Atelier Néerlandais kan met recht het Laboratoire Néerlandais genoemd worden: een plek waar kennis, nieuwsgierigheid en creativiteit leiden tot nieuwe verbindingen en nieuwe ontdekkingen, en waar ruimte is voor het experiment.

Tegelijkertijd is het Atelier Néerlandais een podium. Een podium voor talent. Alles wat het Atelier Néerlandais doet is natuurlijk belangrijk,maar voor jong talent dat zich hier mag presenteren is de impact waarschijnlijk het grootst. Jong talent heeft er het meest bij te winnen. Voor hen is dit atelier misschien wel net zo belangrijk, als zij voor ons zijn.

Want dat jonge talent is de toekomst. Het vult het bestaande aan, verfrist en vernieuwt. Het zorgt ervoor dat de sector bij de tijd blijft. Nieuwe invalshoeken een plek geeft, en nieuwe genres ontdekt. En daarmee nieuw publiek voor zich wint en aan zich bindt. Zo kunnen we blijven genieten van al dat moois dat kunst en cultuur te bieden heeft.

Beste mensen,

De afgelopen 5 jaar is er hier ongelooflijk veel werk verzet. Elk jaar komen hier zo’n 10.000 mensen over de vloer. 10.000 mensen die hier binnenkomen als belangstellende, en weer vertrekken als ambassadeur van de Nederlandse creatieve sector.

U draagt daar in belangrijke mate aan bij, als medewerkers, leden en relaties van het Atelier Néerlandais. Als minister van Cultuur zeg ik u - mede namens de sector - hartelijk dank daarvoor!

En wat mij betreft: op naar de 10!

Dank u wel.