Toespraak minister-president Rutte bij de huldiging van de Paralympische medaillewinnaars op Sportcampus Zuiderpark

Minister-president Rutte sprak bij de huldiging van de Paralympische medaillewinnaars op Sportcampus Zuiderpark op 7 september 2021.

Beste topsporters, beste medaillewinnaars, beste leden van TeamNL, 

Welkom terug in Nederland, welkom in Den Haag. Ik vind het een enorme eer jullie hier samen met staatssecretaris Paul Blokhuis te mogen ontvangen. 

We hebben ongelofelijk genoten van jullie prestaties de afgelopen twee weken. Van het zwembad tot aan de atletiekbaan, in de roeiboot of achter de tafeltennistafel, van de dressuurruiters tot de handbikers: in alle disciplines hebben jullie geweldig gepresteerd en medailles binnengesleept.

Dat is buitengewoon indrukwekkend. En dat geldt ook voor alle krachtige persoonlijke verhalen die achter deze medailles schuilgaan.

Bijvoorbeeld het verhaal van de gouden rolstoelbasketbalsters, en specifiek dat van speelster Bo Kramer die in de finale boven zichzelf uitsteeg. Haar credo is: “You don’t need a hero, just go out and create one yourself”. Oftewel: word de held van je eigen leven. 

En dat is precies wat Bo, haar team en jullie allemaal hebben gedaan de afgelopen 2 weken. Jullie stelden jezelf een ambitieus doel, hebben daar jarenlang keihard voor gewerkt, en komen nu als echte helden terug uit Tokyo. 

En daarom verdienen jullie vandaag ook een heldenontvangst. Vanzelfsprekend. Want wat hebben jullie gescoord de afgelopen twee weken! 

De medailles glinsteren me vanuit de zaal tegemoet.25 keer goud, 17 keer zilver, en 17 keer brons. In totaal 59 bewijzen van de geweldige prestaties die jullie in Tokyo hebben geleverd. Goed voor een prachtige top-5 klassering in de medaillespiegel.

De Spelen van Tokyo 2020, gehouden in 2021, zullen voor ieder voor jullie – eerdere Paralympische ervaring of niet – een unieke belevenis zijn geweest. In positieve én negatieve zin. Deze Spelen, met alle beperkingen en voorzorgsmaatregelen, vergden immers van iedereen aanpassingsvermogen en veerkracht. En het gemis van familie en vrienden op de tribune was groot. 

Het was daarmee toch een beetje alsof je de strijd aan moest gaan met nóg een tegenstander.Niet alleen met je sportieve concurrenten, maar ook met de moeilijke omstandigheden. Gelukkig hebben jullie die extra strijd met glans gewonnen. 

Puur op het sportieve vlak was er ook meer dan genoeg strijd. Daar hebben we van kunnen meegenieten.

Soms was er een soevereine overwinning. Zo zei Jetze Plat na de prolongatie van zijn triatlon-titel dat het wel héél hard en héél makkelijk ging. En vervolgens won hij nóg 2 keer goud.
Sanne Voets concludeerde na haar 2e goud dat er helemaal niets was wat beter had gekund. Ze won in totaal 3 medailles.

Voor anderen was het tot het laatst toe spannend. Kelly van Zon voltooide na Londen 2012 en Rio 2016 in Tokyo haar gouden trilogie - petje af. Maar dat ging niet vanzelf, zo zei ze achteraf: het was enorm knokken geweest. 

.En handbiker Mitch Valize, die vloog in gewonnen positie uit de bocht en belandde in de stootkussens. Gelukkig herpakte hij zich snel en racete alsnog naar het goud. Na afloop zei hij nonchalant dat z’n moeder thuis het vast zwaarder had gehad dan hijzelf. Nou, als je zo rustig blijft, dan ben je wel echt een koele kikker.   

En zo zijn er nog talloze geweldige verhalen te vertellen over jullie prestaties op de Spelen en de weg ernaartoe. Ieder lid van TeamNL, medaillewinnaar of niet, is een inspiratiebron voor ons allemaal. Want jullie focussen je op wat je wel kunt, en halen daar het maximale uit.  Ieder met een eigen verhaal, een eigen motivatiebron en een eigen route naar succes. 

Voor de 1 staat de sportieve prestatie, het winnen van een medaille, voorop. Voor anderen speelt nog veel meer mee. Bijvoorbeeld het vertrouwen terugkrijgen in je lichaam en in jezelf door te sporten op topniveau, zoals vlaggendraagster Fleur Jong vertelde.  

Nadat onze Sifan Hassan medailles had gehaald op verschillende afstanden, waarvan iedereen had gezegd dat het onmogelijk zou zijn, zei ze – en ik citeer: “Ik wil gewoon laten zien en zeggen: iets dat moeilijk is, is moeilijk, maar het kan wél. Wij kunnen meer dan wij denken. Ik geloof daarin.” Einde citaat. 

En jullie hebben laten zien dat dat zo is. Jullie hebben alle beperkingen en uitdagingen, en alle fysieke en mentale blokkades, overwonnen. En daarmee zijn jullie een voorbeeld voor heel Nederland.

Wees daar trots op. En neem de tijd om te genieten van wat jullie in Tokyo hebben gepresteerd. 

Namens heel Nederland: van harte gefeliciteerd met jullie geweldige prestaties.

En heel veel dank voor 2 weken prachtige sport!     

Dank jullie wel.