Toespraak minister Hoekstra bij uitreiking internationale kindervredesprijs

Toespraak van minister Hoekstra (Financiën) bij de uitreiking van de internationale kindervredesprijs op 13 november 2021 in Den Haag. De toespraak is in het Engels uitgesproken. Het gesproken woord geldt.

Excellenties, dames en heren, jongens en meisjes, 

Graag heet ik u van harte welkom hier in de Ridderzaal in Den Haag. Ik vind het een grote eer om u vandaag namens het Nederlandse kabinet te mogen toespreken bij de uitreiking van de internationale kindervredesprijs. 

In Nederland hebben we een beroemd kinderkoor. Kinderen voor Kinderen heet het. In mijn jeugd was het al erg populair en nu nog steeds, zo zie ik ook bij mijn eigen kinderen. Zij hebben een nieuw liedje, dat gaat over beroepen. De tekst gaat als volgt: 

Jij kan worden wat je wil, 
waarmee maak je t verschil? 
Zoveel dingen die je later kunt doen, 
vanaf nu tot aan je pensioen. 

Het liedje heeft een mooie boodschap, over de toekomst en wat je allemaal wel niet kunt worden als je maar dicht bij je talenten blijft. 

Ik moest bij de tekst aan deze bijeenkomst denken: aan de genomineerden en eerdere winnaars van de internationale Kindervredesprijs. Een aantal van jullie zit vandaag in de zaal. 

Want wat jullie allemaal bindt, is dat jullie niet alleen dromen over later – maar dat jullie nú doen. Jullie denken niet: als ik groot ben dan ga ik de wereld veranderen. Nee, jullie beginnen vandaag. Eerst klein, in je eigen omgeving – en dan steeds groter. 

Neem Muhammad Aasim, die zich door zijn fysieke beperking niet laat beperken – integendeel! Hij maakte een tocht van 450 kilometer in zijn rolstoel om te strijden voor beter onderwijs in zijn dorpsschool in de Indiase deelstaat Kerala. 

Of Christina – die begrijpt hoe belangrijk goed voedsel is. Tijdens je hele leven, maar zeker wanneer je opgroeit. Zij hielp miljoenen scholieren in het Verenigd Koninkrijk tijdens de lockdown aan gratis gezonde maaltijden. 

Of neem Vihaan en Nav uit Delhi. Ze begonnen thuis, in hun eigen huis met afval scheiden. Het huis werd de straat en de straat werd de wijk. Hun initiatief zorgt er inmiddels voor dat van meer dan 1000 huizen het afval wordt gescheiden en gerecycled. Dat draagt bij aan minder luchtvervuiling en dus aan de gezondheid van de inwoners. 

Onderwijs, gezondheid en klimaat, het zijn thema’s die bijdragen aan een betere wereld en dus aan vrede en veiligheid. Het zijn ook thema’s waar kinderen wereldwijd zich mee verbonden voelen en soms zorgen over maken.

Als minister vind ik het belangrijk de ideeën van kinderen te horen. Ik ga vaak bij schoolklassen op bezoek. Het valt me elke keer weer op hoeveel de kinderen weten, hoe betrokken ze zijn en creatief in hun oplossingen. 

Maar ook, en dit is misschien nog wel belangrijker: hoe vanzelfsprekend het voor hen is dat je niet alleen voor jezelf op de wereld bent, maar ook voor de ander, de dieren, de planeet. Die vanzelfsprekendheid raken volwassenen soms een beetje kwijt in de drukte van alledag. 

Dat kunnen wij dus leren van kinderen – en van jullie in het kwadraat. Jullie laten zien dat je kan worden wat je wil, maar dat je nu ook al zoveel bent en kunt betekenen. En daarom is deze internationale kindervredesprijs zo belangrijk. Wij in Nederland zijn er trots op dat deze prijs wordt uitgereikt in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. 

Ik wens jullie een mooie uitreiking. 

Dank u wel.