Toespraak van staatssecretaris Uslu bij start tournee 'De Vaandeldrager', Fries Museum, 29 april 2022

Staatssecretaris Uslu (OCW) sprak tijdens de start van de tournee van Rembrandt's 'De Vaandeldrager', op 29 april 2022 in het Fries Museum.


[het gesproken woord geldt!]

 

Dag allemaal,

Zonder het huwelijk en zonder de liefde zouden we nu hier niet staan. Want was Rembrandt niet getrouwd met een Friezin, Saskia van Uylenburgh, dan is het maar de vraag of deze tour in Leeuwarden was begonnen.

Zonder liefde voor de schilderkunst (en ons nationaal erfgoed) hadden Ingrid, Taco en Fusien misschien niet eens een poging gewaagd om ‘De Vaandeldrager’ naar ons land te halen.

Zonder liefde voor kunst en cultuur was ik zeker nooit begonnen aan deze functie. En dan was ik niet al in m’n 1e week in debat met de Eerste Kamer beland, om de aankoop van dit prachtige werk te verdedigen.

Wat ik overigens ook met liefde heb gedaan. Al was het wel echt een vuurdoop, in een hele spannende tijd voor de cultuursector…

Hoe dan ook, wat ik maar wil zeggen: liefde brengt ons écht op plekken en in posities waarvan we nooit hadden gedacht er te zullen zijn. Misschien noemen we het in al onze Hollandse nuchterheid niet altijd ‘liefde’, maar hebben we het eerder over toewijding, bezieling, of gewoon: enthousiasme.

Welk woord je er ook aan geeft, het is de gezamenlijke energie geweest van vele gepassioneerde mensen die het mogelijk maakt dat ‘De Vaandeldrager’ nu hier bij ons is. En hier stopt het niet. Integendeel.

Want ‘De Vaandeldrager’ gaat op reis, door het hele land. Een jaar lang. Iedereen krijgt de kans om het te zien, want het komt in alle provincies te hangen. Steeds 1 maand, per provincie. Met altijd minstens 1 dag gratis toegang.

Dat is niet zomaar een gebaar: zo wordt het echt voor iedereen toegankelijk en kan iedereen het werk zien. En is het met recht vóór alle Nederlanders, ván alle Nederlanders.

Elk museum dat ‘De Vaandeldrager’ ontvangt, krijgt bovendien de gelegenheid om een eigen verhaal over het werk te vertellen. Zo kan ieder museum en elke provincie op haar eigen manier het werk laten zien aan het publiek.

En als je een echte Rembrandt-junkie bent heb je gewoon de kans om ‘De Vaandeldrager’ op 12 verschillende plekken en manieren grátis te zien. Heel veel toegankelijker kan het niet.

Lieve mensen,

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat u en ik hier weten dat we een onmiskenbaar meesterwerk in handen hebben. Daar horen we dadelijk ongetwijfeld meer over.

Maar dit is natuurlijk wel iets dat je moet leren herkennen. Om de liefde voor kunst en cultuur te laten groeien, en nieuw publiek te trekken, is het van groot belang om juist de jongste generaties te bereiken.

En aangezien we niet allemaal de beschikking hebben over een Taco Dibbits in de klas, vind ik het mooi dat het Rijksmuseum een speciaal (en gratis) lespakket maakt over ‘De Vaandeldrager’. Voor basisscholen, middelbare scholen en mbo’s.

Al die leerlingen die zo met het schilderij in aanraking gaan komen, hebben ongetwijfeld vragen. Bij wat zo’n vaandeldrager dan precies is en deed.

Ik ben benieuwd wat leerlingen zullen vinden van het belangrijke en gevaarlijke werk van de vaandeldragers. En wie weet groeit bij hen, als ze het schilderij zien, ook de bewondering voor Rembrandt, zijn tijdgenoten, en al die fantastische kunstenaars die na hem kwamen.

Zitten er dan een paar leerlingen tussen die echt liefde voor de kunst gaan voelen, zoals u en ik hier vandaag, dan is de cirkel rond.

Dank u wel.