Persconferentie na ministerraad 31 augustus 2018

Minister-president Rutte geeft in zijn wekelijkse persconferentie aan dat de besluitvorming van de begroting voor 2019 is afgerond. Verder gaat hij in op de uitreiking van de de Militaire Willems-Orde aan majoor-vlieger Roy de Ruiter.

RUTTE
Goedendag, we hebben vandaag in het kabinet de besluitvorming afgerond ten aanzien van de Rijksbegroting 2019. Dat is denk ik afgelopen weken in een mooi tempo, ook intensief en ook in een goede sfeer is dat verlopen. Zowel in de Tr├¬veszaal als ook in het overleg met de fracties in het zogenaamde coalitieoverleg. Het resultaat: het is de eerste begroting die volledig door die nieuwe kabinet zelf wordt opgesteld. Het is een begroting waarmee we invulling geven aan de vele afspraken die in het regeerakkoord staan. Ik denk dat het gezamenlijke vertrekpunt goed is. De economie groeit, de werkloosheid daalt en de overheidsfinanci├źn zijn weer op orde. En dat biedt dus ruimte voor koopkrachtverbetering, maar ook investeringen die wij allemaal belangrijk vinden. Maar ook voor hervormingen. Met het oog op de toekomst, zoals hervormingen op het terrein van het belastingstelsel. Hoe we dat natuurlijk allemaal precies gaan doen, dat hoort u pas bij Prinsjesdag. Daar kan ik niets over zeggen. Dus u moet nog even geduld hebben. De stukken gaan nu, en zijn deels ook al, naar de Raad van State voor advies. En het Centraal Plan Bureau is natuurlijk bezig met de gebruikelijke grondige doorrekening.

Nou het was vandaag een wat kortere ministerraad. Want zo meteen zal ik met een aantal andere ministers en staatssecretarissen aanwezig zijn bij de uitreiking van de Militaire Willems-Orde. Dat is een ceremonie op het Binnenhof waar de Koning de 36-jarige Roy de Ruiter tot ridder zal slaan. Hij verdiende deze hoogste dapperheidsonderscheiding met heldhaftige daden als Apachevlieger in Afghanistan. Straks ben ik in de gelegenheid om hem te ontmoeten, maar ik heb al gehoord dat dhr. De Ruiter vindt dat hij gewoon zijn werk deed. En daarmee is hij misschien wel het prototype van een Nederlandse held die zichzelf niet als held ziet. En toch is het wel degelijk bijzonder wat hij heeft gedaan. Dingen die niet iedereen zou ondernemen, waar wij met een stijve nek naar opkijken en daarom is het niet meer dan terecht dat hij de Militaire Willems-Orde zo meteen ontvangt.

Zie ook