Persconferentie na ministerraad 23 november 2018

Minister-president Rutte gaat in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad onder meer in op het kindervragenuur van eerder deze week.

Persconferentie na ministerraad 23 november 2018

Minister-president Rutte:
Goedemiddag. Afgelopen dinsdag was het Kindervragenuur, was een heel leuk debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik kreeg daar vragen, zelf, van diverse leerlingen, maar ook allerlei collega's van mij kregen vragen. Vele van jullie hebben het volgens mij gevolgd, als ik zo later ook de uitingen in de media zag. En ik heb aan Luna Smit beloofd dat ik de vraag die ze mij had gesteld weer zou bespreken in de ministerraad. En haar vraag was: waarom is het eigenlijk zo dat kinderen onder de 18 jaar geen stemrecht hebben, waarom is dat niet 16 jaar en waarom is dat 18 jaar? Dus we hebben dat vandaag besproken en na discussie uiteindelijke de conclusie getrokken dat wij het kiesrecht houden, de grens daarvan, op 18 jaar. Daar zijn ook goeie redenen voor, het heeft er alle mee te maken vanaf welke leeftijd ben je in Nederland handelingsbekwaam? En die moet je ergens natuurlijk prikken, daar zijn veel discussies over geweest in het verleden. Maar zo raar was de vraag niet, want in Oostenrijk is die leeftijd 16 en er zijn ook andere landen in de wereld waar die leeftijd lager is dan 18. Maar goed, hier blijft 'ie dus 18. Dat betekent niet dat je als kind niet op alle mogelijke manieren actief kan zijn. Kijk naar het ministerie van VWS: Hugo de Jonge, Bruno Bruins, zij hebben samen met Blokhuis, hebben ze besloten natuurlijk om een heel systeem op te zetten waarbij jongeren ook een soort jongeren-minister zijn. En zo zijn veel ministeries bezig om ook jongeren te betrekken via raden, via overleggen. En je kan actief worden in jongerenorganisaties, in ngo's. Er zijn heel veel mogelijkheden. Ik ga haar natuurlijk een briefje sturen waarin ik dat allemaal nog eens zal vertellen en haar uiteraard ook nog erop wijzen dat ze ook lid kan worden van een politieke partij, zonder een partij te suggereren. Pas op, het is een overheidsbriefje. Maar daar kan je in veel gevallen al vanaf je 14e actief worden in allerlei jeugdorganisaties en natuurlijk in leerlingenparlementen. Ontzettend leuke ervaring, de brief gaat zo snel mogelijk uit.

Dan is vandaag ook gesproken over het Nationaal Preventieakkoord, gericht op het tegengaan van problematisch alcoholgebruik, overgewicht en roken. Dus niet voor mensen in deze zaal van toepassing, maar wel belangrijk voor onze samenleving. Staatssecretaris Blokhuis heeft hier het afgelopen jaar vreselijk hard aan gewerkt, tot stand gekomen in overleg met onder andere zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties. En in het totaal gaat het om meer dan vijftig maatschappelijke partners die hun handtekening onder dit akkoord zetten. En we horen het geroezemoes van de aansluitende persconferentie die daar over zal plaatsvinden hier.

Vandaag hebben wij het initiatiefvoorstel van Rob Jetten, de fractievoorzitter thans van D66 maar toen nog woordvoerder, toen dat initiatiefwetsvoorstel kwam, bekrachtigd om de benoeming van Commissarissen van de Koning en burgemeesters uit de Grondwet te halen. Dat was ook in overeenstemming met het Regeerakkoord.

En tot slot: volgende week ben ik, samen met Carola Schouten en de ministers Martina van Curaçao en Ruiz-Maduro van Aruba, in Colombia voor een officieel bezoek. Er reist ook een handelsmissie mee met 110 bedrijven, onder leiding van Hans de Boer van VNO-NCW. Ik ga dan aansluitend door naar Buenos Aires voor de G20. Ik ben dan zondag weer terug, dat is na vrijdag en overigens daar is Hoekstra bij, bij de G20 in Argentinië, maar hier zal volgende week Hugo de Jonge dan u te woord staan na de ministerraad.