Q&A’s Verhuizing Europees Geneesmiddelen Agentschap

Waarom verhuist het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Nederland?

Als gevolg van de Brexit moet het EMA Londen verlaten. Amsterdam was een van de 19 steden die zich eind juli 2017 meldden om het EMA te verwelkomen.

De vier belangrijkste elementen van het Nederlandse bod waren:

  • bedrijfscontinuïteit
  • een hoog niveau van internationale connectiviteit
  • langetermijnengagement van de Nederlandse overheid
  • een levendige internationale gemeenschap

De 27 lidstaten die in de EU blijven hebben de keuze voor Amsterdam gemaakt.

Hoe is het besluit voor Amsterdam tot stand gekomen?

De  Raad Algemene Zaken nam het besluit over de verhuizing op 20 november 2017. Na de eerste stemronde waren Milaan (25 stemmen), Amsterdam (20 stemmen) en Kopenhagen (20 stemmen) de enige kanshebbers. Na de tweede stemronde bleven er twee steden over: Milaan (12 stemmen) en Amsterdam (9 stemmen). Deze twee steden kregen in de volgende ronde 13 stemmen elk. Na een loting kwam Amsterdam als winnaar uit de bus. Het agentschap zelf was niet betrokken bij de selectie van de nieuwe locatie.

Hoe vinden medewerkers het om naar Nederland te verhuizen?

Amsterdam was een van de topkeuzes van de medewerkers voor de verhuizing.

EMA-directeur Guido Rasi zegt hierover: "Onze interne onderzoeken hebben aangetoond dat een grote meerderheid van de EMA-medewerkers (81%) bereid zou zijn om met het Agentschap naar Amsterdam te verhuizen."

Toch heeft een verhuizing naar een ander land een behoorlijke impact op het leven van werknemers en hun gezinnen. De Nederlandse overheid wil de verhuizing van het EMA en haar personeel zo soepel mogelijk laten verlopen. Nederland zal het personeel en hun gezinnen daarom actief ondersteunen tijdens dit proces.

Hoeveel mensen zullen er mee verhuizen?

Dat is nog niet bekend. De focus ligt op het behouden van zoveel mogelijk medewerkers.

Wat betekent de verhuizing van het EMA voor de economie van Amsterdam?

Het EMA zal zorgen voor banen in Amsterdam - direct en indirect. Het is de verwachting dat de verhuizing van het EMA een opsteker zal zijn voor de life sciences-industrie in Nederland. De overheid ondersteunt bedrijven die willen verhuizen om dichter bij het EMA te zijn.

Hoe staat het met het zetelverdrag?

In het bidbook heeft de Nederlandse overheid een zetelverdrag toegezegd. Dit zetelverdrag bevat afspraken over privileges en immuniteit, vergelijkbaar met afspraken die zijn gemaakt met andere Europese agentschappen in Nederland. Het zetelverdrag zou voor de zomer van 2018 afgerond moeten zijn.